Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Pokud výrazně přibude uprchlíků nebude mít hradecký kraj dostatek ubytování

V případě tak silného přílivu ukrajinských uprchlíků bez zajištěného ubytování jako na jaře nebude mít Královéhradecký kraj dostatek kapacity dočasného ubytování. Vyplynulo to z vyjádření hejtmana Královéhradeckého kraje Martina Červíčka (ODS). Podle něj v takovém případě bude potřeba, aby stát znovu uvolnil své ubytovací kapacity, jako jsou různé nemovitosti ministerstev a podobně.

Aktuálně podle hejtmana není problém se zajišťováním dočasného ubytování s ohledem na zvýšení příspěvku pro ubytovatele. "Zájemců o poskytnutí ubytování máme nakontaktováno dostatek. Pokud ale dojde k masivnímu nárůstu uprchlíků, kteří budou potřebovat dočasné ubytování, kraj nebude mít dostatek kapacit," řekl Červíček.

Největší nápor Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině (KACPU) v Hradci Králové zažívalo v prvních týdnech po invazi Ruska na Ukrajinu 24. února. Například ve druhém březnovém týdnu středisko odbavilo téměř 3,9 tisícuprchlíků.

Situace kolem uprchlické krize v Královéhradeckém kraji je podle hejtmana stabilizovaná, denní počty odbavených Ukrajinců se ustálily a pohybují se kolem 250 lidí týdně. "Zhruba polovinu tvoří nově registrovaní. Celkem se od března 2022 v Královéhradeckém kraji registrovalo téměř 21.000 občanů Ukrajiny. Poslední tři měsíce to bylo tisíc uprchlíků měsíčně," uvedl hejtman.

Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) v úterý řekl, že uprchlíci, kterým byla v EU vydána dočasná víza a vrátili se na Ukrajinu, se mohou do EU před zimou opět vrátit. Z Česka, které dosud vydalo více než 450 tisíc víz, podle ministra zhruba 20 procent odešlo zpět do své země.

"Situaci neustále vyhodnocujeme a v případně velkého nárůstu nově příchozích uprchlíků jsme připraveni registrační místo přestěhovat do větších prostor. Po zkušenostech z posledních měsíců ale víme, že za současného provozu, kdy se na Ulrichově náměstí v Hradci Králové registruje tři dny v týdnu, zvládneme odbavit přes tisíc uprchlíků měsíčně," uvedl Červíček.

Od 2. března do začátku srpna v kraji registrovalo ukrajinské uprchlíky KACPU v Hradci Králové, za tu dobu centrum odbavilo přes 18 tisíc Ukrajinců, z toho přes 2,6 tisíc získalo přes databázi hasičů ubytování. Mnoho uprchlíků našlo dočasné bydlení díky početné ukrajinské diaspoře.

Do konce března hradecké KACPU fungovalo v Kongresovém centru Aldis, od 31. března do začátku srpna v ulici Na Okrouhlíku. Důvodem ukončení provozu centra bylo nízké vytížení pracoviště. Od té doby běžencům jednotlivé složky poskytují služby na svých běžných pracovištích, především na Ulrichově náměstí v centru Hradce Králové.

Ukrajinská vláda vyzývá Ukrajince, kteří kvůli válce odešli do zahraničí, aby se před zimou do vlasti nevraceli. Ruská armáda v posledních týdnech útočí raketami a drony na ukrajinskou energetickou infrastrukturu, poškodila jí asi dvě pětiny.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, migrace, boje, Královéhradecký, uprchlík, Královéhradecký kraj, Martin Červíček, ODS, Hradec Králové, Evropská unie, ruská invaze na Ukrajinu, Vít Rakušan, Ozbrojené síly Ruské federace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pokud výrazně přibude uprchlíků nebude mít hradecký kraj dostatek ubytování  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.