Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nemocnice v Trutnově používá speciální laser. Zkracuje dobu léčby a pomáhá s covidem

Ke zmírnění průběhu covidu nebo k léčbě postcovidového syndromu používá nemocnice v Trutnově speciální robotický laser. Ten dokáže působit protizánětlivě i proti bolesti. Nemocnice přístroj vyzkoušela letos na jaře. Od té doby se osvědčil a v současnosti se používá například i při léčbě pohybového aparátu.

„Princip laserové terapie spočívá v tom, že v jeden okamžik je využíváno záření dvou vlnových délek najednou. Jedna z nich působí protizánětlivě, druhá proti bolesti. Zásadní také je, že se jedná o takzvaný studený laser, který neprohřívá tkáně. Teplo by totiž mohlo zánět zhoršit,“ vysvětluje v tiskové zprávě primářka rehabilitačního oddělení trutnovské nemocnice Silvie Šidáková

Původně se přístroj využíval pouze u pacientů s postcovidovým syndromem. Následně ho lékaři vyzkoušeli i s ženou, kterou přijali v těžkém stavu na ARO. „Ačkoliv prognóza jejího zdravotního stavu nebyla dobrá, laserová léčba měla obrovský efekt a pacientka mohla po týdnu odejít domů. Tak rychlé uzdravení z těžkého stavu jsme u nás v nemocnici do té doby neviděli,“ popisuje primářka. 

V době pořízení přístroje už covidová vlna slábla a hospitalizovaní pacienti pomalu odcházeli domů. Vraceli se však ti, kteří trpí takzvaným covidovým syndromem. Jednou z těchto pacientek byla i Jaroslava Makovská, která terapii podstoupila dvakrát. Po obou prodělaných covidech.  

„Nemohla jsem se zhluboka nadechnout, měla jsem pocit, že mám kůži na hrudníku o dvě čísla menší. Ačkoliv jsem poctivě rehabilitovala a cvičila, můj stav se výrazně zlepšil až po absolvování laserové terapie. Byla to obrovská úleva, najednou jsem vyšla schody bez zadýchání, jako bych dostala druhou šanci normálně dýchat. Přála bych to každému, kdo má stejné potíže,“ uvedla pacientka ve zprávě. 

Podle lékařů může po infekcích dojít k různým srůstům tkání, které tento laser dokáže ovlivňovat. Samotná laserová terapie je ještě doplněná fyzioterapeutickými metodami. Cílem je uvolnit hrudník. Toho se však může zúčastnit jen pacient, který má naprosto zdravé plíce a zároveň doporučení od pneumologa.  

„Laserová terapie se provádí v leže na lůžku a trvá přibližně půl hodiny. Výhodou je, že v průběhu léčby není potřeba přítomnost fyzioterapeuta, robotický laser totiž po nastavení zdravotníkem již pracuje sám,“ uvedla ve zprávě mluvčí nemocnice Lucie Chytilová.  

Ohodnoť článek

Foto ZHKHK

Štítky nemocnice, Trutnov, covid-19, syndrom, léčba, laser, terapie, zdraví, holding

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nemocnice v Trutnově používá speciální laser. Zkracuje dobu léčby a pomáhá s covidem  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.