Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Na prvním úseku dálnice z Hradce do Jičína jsou archeologové. Stavět se začne za rok

Rozkopané pole podél silnice I/35 mezi Sadovou a Hořicemi na Jičínsku nejsou dílem bezohledných farmářů nebo zvířat. Je to archeologický průzkum, který je nutný pro stavbu nové dálnice z Hradce Králové do Jičína. První Úsek by se měl začít stavět na konci příštího roku.

Práce na 10,5 kilometru dlouhém úseku budoucí dálnice mohla na plno začít na začátku letošního roku, kdy Ředitelství silnic a dálnic získalo pravomocné rozhodnutí. Samotný archeologický průzkum však začal až před měsícem. ŘSD to uvedlo na svém twitterovém účtu.  

Územní rozhodnutí se podařilo získat i přes původní odpor dvou obcí v okolí stavby. Šlo o Sadovou a Sovětice. Zastupitelé těchto obcí podali odvolání. Nakonec se podařilo dojít ke vzájemné dohodě. „Místní podnikatelé, obyvatelé obce, ale i třeba zemědělci, ti všichni jsou nuceni několikrát denně přejíždět silnici I/35 a to mi věřte… Je to na hodně dlouhé minuty a pevné nervy,“ postěžoval si Hradecké Drbně starosta Sadové Dušan Jedlička (bez PP). Konkrétně Sadovou projede zhruba 20 tisíc aut denně.  

Archeologové mají na prozkoumání zeminy na trase dálnice přesně rok. Stát počítá, že se stavbou začne na konci roku 2023. Úsek by měl být v provozu o tři roky později.  

Ve směru od Hradce Králové začne nový úsek dálnice v poli před Sadovou. Ve směru od Jičína obkrouží obec po pravé straně. Po té současné silnice povede a mezi Milovice a Hořice, kde současnou komunikaci překoná. U Hořic se napojí pomocí nového kruhového objezdu a mimoúrovňové křižovatky, která vznikne v místě stávající silnice do Dobré Vody u Hořic.  

Na celé 10,5 kilometru dlouhé trase bude šest protihlukových stěn o celé délce bezmála pět kilometrů. Dále dva mosty, jedna mimoúrovňová a pět úrovňových křižovatek. Stát za novou silnici zaplatí 3,16 miliardy korun.  

V budoucnu se dálnice stane spojnicí Olomouce a Liberce  

V Královéhradeckém kraji řešíme novou dálnic D35 hlavně kvůli spojení Hradce Králové s Jičínem. Její stavba je rozdělená do čtyř etap. První je ta ze Sadové do Hradce Králové. Následně se začne stavět úsek mezi Hořicemi a Úlibicemi na Jičínsku. S výběrovým řízením na tuto část se počítá v roce 2023. Kompletně hotovo má být o další čtyři roky později.   

Součástí této části bude i velká odpočívka v Holovousech. „Všechny potřebné pozemky zde máme vykoupeny,“ uvedlo ŘSD na svých sociálních sítích. Velké parkoviště obklopí budoucí dálnici v obou směrech a řidičům osobních vozů nabídne 148 parkovacích stání. Na parkoviště se vejde dalších 140 kamionů, 22 karavanů a obytných vozů, 16 autobusů a dvě nadrozměrné soupravy.

Ve stejném období se začne pracovat i na druhé straně. Půjde o úsek, který dálnici dovede od velké dálniční křižovatky u Hradce Králové k dokončenému úseku v Sadové. Poslední úsek je samotný obchvat Úlibic a dálniční mimoúrovňová křižovatka se silnicí první třídy do Nové Paky. Zde však výkup pozemků ještě nezačal.     

V roce 2028 by se teoreticky mohli řidiči dostat z Jičína až do Olomouce bez toho, aniž by opustili dálnici. Další plány hovoří o napojení úseku v Úlibicích na Liberec. Dálnice by pokračovala přes Železnici, kolem Českého ráje, Karlovic až do Turnova. Tam by se řidiči napojili na stávající rychlostní silnici do Liberce.   

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ŘSD

Štítky dálnice, Hradec Králové, Jičín, silnice, Hořice, Ředitelství silnic a dálnic, okres Jičín, Liberec, Úlibice, Královéhradecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na prvním úseku dálnice z Hradce do Jičína jsou archeologové. Stavět se začne za rok  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.