Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vedení hradeckého kraje odstoupilo od smlouvy na software pro nemocniční systém

Rada Královéhradeckého kraje odstoupila od smlouvy související s částí projektu jednotného nemocničního informačního systému (NIS) pro krajské nemocnice. Zdůvodnila to hrubým neplněním povinnosti ze strany dodavatele softwaru, společnosti ICZ. Vedení kraje o tom dnes informovalo krajské zastupitele. Společnost ICZ odpovědnost za zpoždění dodávky odmítla. Zástupce firmy Petr Kubánek sdělil, že za zpoždění může chybné projektové řízení na straně zadavatele, o vzniklé situaci chce společnost s krajem jednat. S jednáním počítá i kraj.

Firma měla dodat software a zajistit jeho zprovoznění za 21,5 milionu korun pro nový NIS nemocnic Královéhradeckého kraje. Projekt jednotného NIS kraj zahájil v roce 2019, kdy uzavřel smlouvu na dodávku a zprovoznění softwaru. Následující rok se uskutečnilo výběrové řízení na dodávku počítačů a dalšího hardware pro jednotlivé nemocnice za 75 milionů korun, technologie dodala v souladu s uzavřenou smlouvou společnost Autocont.

"Důvodem (zastavení prací) je doručení odstoupení od smlouvy ze strany Královéhradeckého kraje z důvodu prodlení s dodávkou informačního systému. ICZ odmítá, že by za toto zpoždění nesla odpovědnost a příčinu spatřuje v chybném projektovém řízení na straně zadavatele. Ten na informační systém opakovaně vznášel protichůdné požadavky, které nebylo možné splnit," sdělil Kubánek.

ICZ podle něj nepovažuje odstoupení od smlouvy za dobré řešení pro nemocnice ani pro dodavatele. "V případě výběru nového dodavatele může zpoždění s nasazením moderních nemocničních informačních systémů ve čtyřech nemocnicích zřizovaných Královéhradeckým krajem dosáhnout pěti let a značně se prodražit. ICZ se proto bude snažit najít řešení celé situace a bude o řešení jednat s vedením kraje i holdingu," dodal Kubánek.

Podle hejtmana Martina Červíčka (ODS) by dodavatel softwaru měl nést plné důsledky toho, že není schopen uzavřenou smlouvu plnit podle podmínek, ke kterým se zavázal. Nevyloučil ani soudní dohru sporu.

"Od podpisu smlouvy uběhly tři roky, kdy nám dodavatel různými dodatky slíbil, že od května bude nasazovat do jednotlivých nemocnic informační moduly. NIS měl být předán do užívání 16. prosince. Je zjevné, že dodavatel neplní povinnosti vyplývající z této smlouvy, proto jsme jednostranně od smlouvy odstoupili. Tím se rozběhl proces spojený s odstoupením od smlouvy především v souvislosti s náhradami škod, uplatňování sankcí ve vztahu k dodavateli," řekl hejtman.

Projekt NIS má celkovou hodnotu téměř 100 milionů korun. Jednotný systém by měl do konce roku 2022 nemocnice propojit a zlepšit a zrychlit přístup lékařů k údajům o pacientech. Měl by také zlepšit vyhodnocování dat z jednotlivých nemocnic. Většinu výdajů by měla pokrýt evropská dotace.

"Odstoupení od smlouvy znamená, že dodavatel přestává plnit smluvní podmínky. S jednotlivými nemocnicemi jsme zahájili proces toho, aby informační systémy, které provozují, byly plně funkční. Předpokládám, že kromě náhrad škod budeme na dalších jednáních řešit i věci týkající se dotace, která byla kraji za určitých podmínek poskytnuta," řekl hejtman.

Kraj bude podle něj usilovat o to, aby NIS mohl být dotažen do konce a předán do využívání v daných termínech. "To, že se tak nestalo, je chyba dodavatele. Dostal nás do situace, že například v jedné nemocnici hrozilo, že informační systém mohl zkolabovat, protože nebyl dodán nový modul," řekl Červíček. Odhadl, že jednání potrvají minimálně následujícího půl roku.

Krajské oblastní nemocnice jsou v Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové nad Labem a v Náchodě, pod který spadá také nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Každá krajská nemocnice má vlastní informační systém. Podle kraje jde o zastaralé systémy, které nemají potřebnou podporu a jejich další údržba je komplikovaná a finančně náročná.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, nemocnice, počítače, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, software, informační systém, Martin Červíček, AutoCont, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vedení hradeckého kraje odstoupilo od smlouvy na software pro nemocniční systém  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.