Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ŘÍJEN 2022: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc

Prvního dne nového měsíce Hradecká Drbna přináší souhrn nejdůležitějších událostí posledních 31 dnů. Během října se redakce věnovala povolebnímu vyjednávání v Hradci Králové, vývoji a stavbě nových dálnic, dostavbě velkého trpaslíka u Hořic nebo stavbě nového parkovacího domu v Hradci Králové. Kromě toho jsme přinesli i další (ne)obyčejnou, celou řadu rozhovorů a vzpomínku na pochod smrti, který se šel i Hradcem Králové.

Hradec Králové zůstává bez nového vedení

Vyjednávání o nové pětikoalici se po volbách výrazně zkomplikovala. Na ustavujícím zastupitelstvu nové uskupení sice složilo slib, ale nové vedení města nezvolilo. V současnosti se dál vyjednává. Velkým tématem je obsah koaliční smlouvy.

Zastupitelé Hradce Králové vedení města nezvolili, strany budou o koalici dál jednat

Zastupitelé Hradce Králové na dnešním ustavujícím zasedání zastupitelstva nové vedení města nezvolili. Strany zvolené v zářijových volbách se dosud nedomluvily na většinové koalici. O jejím vytvoření bude dál jednat pět subjektů. Město budou do...

Překvapením bylo i rozhodnutí hnutí ANO. To předložilo návrh na své vlastní členy vedení města a také primátorku. Šlo o lídryni komunálních voleb Janu Šandovou. Dle aktuální situace však vypadá, že vítězné ANO skončí v opozici.

Hnutí ANO v Hradci Králové navrhne na zastupitelstvu svoji primátorku

Hnutí ANO na pondělním ustavujícím zastupitelstvu Hradce Králové předloží návrh na členy vedení města. Na primátorku navrhne svoji lídryni Janu Šandovou. Variantou je ale také odchod do opozice.

V Hradci Králové se prakticky zopakovala situace z posledních krajských voleb. I tehdy vítězné hnutí skončilo v opozici. Řada voličů to vnímala jako podvod. Proto se Hradecká Drbna zeptala čtenářů, co si o nové pětikoalici myslí. Většina vznik nepodpořila.

ANKETA: Většina čtenářů Hradecké Drbny s vytvořením pětikoalice v Hradci Králové nesouhlasí

Tento týden v Hradci Králové budou pokračovat vyjednávání o nové pětikoalici, která by měla krajskou metropoli vést v následujících čtyřech letech. Jde o spojení koalice HDK a TOP 09 s podporou HP a LES, ODS, Pirátů, Změny pro Hradec a hnutí...

Jedna dálnice dostala stopku, na druhé začal průzkum

Během tohoto měsíce jsme se věnovali stavbě dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova. Příprava dostala stopku kvůli blokaci soukromých pozemků. Konkrétně jde o odvolání proti územnímu rozhodnutí. Spor řeší krajský úřad v Hradci Králové. Dokud nebude vyřešeno, stavba nezačne.

Stavba dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova dostala stopku. Výkup pozemků blokuje odvolání

Stavba dalšího úseku dálnice D11 z Jaroměře do Trutnova nabere zpoždění. Důvodem je odvolání proti územnímu rozhodnutí. Proto nemůže Ředitelství silnic a dálnic pokračovat ve výkupech pozemků. Spor nyní řeší krajský úřad v Hradci Králové.

Naopak dobrá zpráva přišla z budoucí trasy dálnice D35, která má propojit Hradec Králové a Milovice u Jičína. Jako první se má začít stavět trasa ze Sadové do Hořic. Na ní v současné době probíhá archeologický průzkum.

Archeologický průzkum pod dálnicí D35 na Jičín potrvá ještě deset měsíců. Stavba začne příští rok

Přibližně za rok by měla začít stavba dálničního úseku D35 z Hrade Králové nad Jičín. Aktuálně probíhá už druhým měsícem archeologický průzkum mezi Hořicemi a Sadovou. Potrvá ještě deset měsíců. Samotná stavba úseku, který bude dlouhý deset a půl...

Vzpomínka na nacistický průvod Hradcem Králové

Naše redaktorka Markéta Hamerníková zmapovala nacistický pochod smrti, který se šel Hradcem Králové v roce 1945. Zuboženým zajatcům místní opatřovali jídlo, a i přes hrozbu trestu smrti pomáhali s útěkem.

Nacistický pochod smrti šel i Hradcem Králové. Místní pomáhali i přes hrozbu trestu smrti

Lidskost a neuvěřitelnou míru odvahy prokázali obyvatelé Hradecka na jaře roku 1945, kdy v závěru války územím prošlo několik pochodů smrti a hladu. Zuboženým zajatcům místní opatřovali jídlo a i přes hrozbu trestu smrti pomáhali s útěkem.

Pravidelné rubriky Hradecké Drbny

Říjnovou (ne)obyčejnou se stala atletka Lada Vondrová. Z Mistrovství Evropy, Evropských her a z Mistrovství České republiky už má ve sbírce celkem dvaatřicet medailí. Velký úspěch sklidila také před rokem na letní Olympiádě v Tokiu. V oučasné době studuje na UHK v Hradci Králové.

Atletka Lada Vondrová už má přes třicet medailí. Na olympiádě v Tokiu se probojovala do semifinále

Lada Vondrová se dostala od fotbalu k atletice, kde se jí nesmírně daří. Z Mistrovství Evropy, Evropských her a z Mistrovství České republiky už má ve sbírce celkem dvaatřicet medailí. Velký úspěch sklidila také před rokem na letní Olympiádě v...

Každý čtvrtek v pravé poledne přinášíme rozhovory s názvem Bez servítků. První z hostů byla kandidátka na prezidentku Danuše Nerudová. V rozhovoru se dočtete nejen o její vizi, ale také o tom, jak přistupovat k zastropování cen energií, zda přijímat ruské uprchlíky před mobilizací a o ženách v politice.

Ten, kdo kandiduje na post prezidenta, by si neměl táhnout žádný balvan z minula, říká Danuše Nerudová

Podle aktuálních předvolebních průzkumů rostou šance Danuše Nerudové na její zvolení první českou prezidentkou. Nejen o své vizi, ale také o tom, jak přistupovat k zastropování cen energií, zda přijímat ruské uprchlíky před mobilizací a o ženách...

Dalším hostem byl freestyle motocrossař Libor Podmol. Před třemi lety ošklivě havaroval při závodě mistrovství světa v Mnichově. Ani těžké poranění nohou ho nesesadilo ze sedla motocyklu. Už podruhé se chystá na dakarskou pouť a česká kina nyní objíždí se svým prvním hraným filmem.

Libor Podmol: Radši krátký život plný „up and downů“ než nudu

Na spočítání všech šroubů v jeho kostech by nestačily všechny prsty, které má. Freestyle motocrossař Libor Podmol před třemi lety ošklivě havaroval při závodě mistrovství světa v Mnichově. Ani těžké poranění nohou ho nesesadilo ze sedla...

Redakce během října mluvila i s dalším prezidentským kandidátem. Byl to Tomáš Březina. Bývalý byznysmen bere svou kandidaturu vážně. Volby podle něho rozhodne v samotném finále charisma kandidátů. V rozhovoru se dočtete, proč se rozhodl kandidovat za ANO i prodeji firmy BEST.

Je potřeba vědět, kdo z Ukrajiny utíká. Naše pomoc se může otočit proti nim, říká prezidentský kandidát Březina

Svými názory často vyčnívá mezi ostatními uchazeči o post prezidenta republiky. „Betonový král“ Tomáš Březina před nedávnem oznámil, že má posbíráno téměř osmdesát tisíc podpisů. Bývalý byznysmen bere svou kandidaturu vážně. Volby podle něho...

Čtvrtým a zároveň posledním hostem tohoto měsíce byla devětadvacetiletá vítězka soutěže MasterChef 2021 Veronika Beskydiarová. V dalším díle seriálu Bez servítků se rozpovídala nejen o ní, ale také o tom, jak obsah talíře ovlivňují sociální sítě nebo zda jsou Češi a Slováci konzervativní v kuchyni.

Revoluci v kuchyních způsobil Zdeněk Pohlreich, říká vítězka soutěže MasterChef

Jako reklama na pozitivní náladu a nakažlivý smích působí Veronika Beskydiarová, která je známější pod přezdívkou Besky. Devětadvacetiletá vítězka soutěže MasterChef 2021 nyní vydává svou první kuchařku. V dalším díle seriálu Bez servítků se...

Další témata, která hýbala hradeckým krajem

Velkým tématem byla další tragická nehoda ultralehkého letadla. To se zřítilo na pomezí Trutnovska a Náchodska. Při pádu zemřeli dva muži. Policie pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti.

Policie šetří nehodu ultralightu pro podezření z usmrcení z nedbalosti

Tragickou nehodu ultralightu, při které zahynuli v pondělí na pomezí Trutnovska a Náchodska dva muži, vyšetřuje policie pro podezření ze spáchání přečinu usmrcení z nedbalosti. Muži byli ve věku pětadvacet a třiapadesát let. U obou byla nařízena...

ZOO ve Dvoře Králové nad Labem je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech, do Safari Parku přišel návštěvník s číslem 600 tisíc. Zoologická zahrada tak přepisuje třicetiletá čísla.

Dvorská ZOO pokořila další metu, přišlo sem nejvíc lidí za třicet let

ZOO ve Dvoře Králové nad Labem je nejnavštěvovanějším turistickým cílem východních Čech, do Safari Parku přišel návštěvník z číslem šest set tisíc. Zoologická tak přepisuje třicetiletá čísla.

Hradecká Drbna se také koukla do nově připravovaného lyžařského areálu v Orlickém Záhoří. Zatím se proinvestovalo přes čtyřicet milionů korun. Postaveny jsou první dva sloupy lakové dráhy a dokončena je i většina zemních prací.

V Orlickém Záhoří už stojí první sloupy nového lyžařského areálu. Ani letos ale hotovo nebude

V letošním roce byly zahájeny práce na stavbě nového lyžařského areálu v Orlickém Záhoří. Zatím se proinvestovalo přes čtyřicet milionů korun. Postaveny jsou první dva sloupy lakové dráhy a dokončena je i většina zemních prací.

V druhé polovině měsíce se v Hořicích podařilo dokončit pískovcového obřího trpaslíka u hlavní silnice. Jeho příprava a následná stavba trvala 27 let. Posledním dílem skládačky byla čepice. Ta je vytesaná z jednoho kamene a váží 24 tun.

Stavba obřího pískovcového trpaslíka u Hořic je po 27 letech hotová

Stavba obřího pískovcového trpaslíka na vrchu Mohejlík u Hořic na Jičínsku je po 27 letech hotová. Kameníci na monument navržený sochařem Kurtem Gebauerem osadili poslední kámen, téměř 24 tun vážící blok ve tvaru čepice.

Hradec Králové začal pracovat na demolici staré koželužny v Kuklenách. Práce se budou konat převážně ručně, radnice chce materiál ze starých hal použít na rekonstrukce a další projekty města. O demolici a využití lokality se v Hradci Králové mluví už 13 let.

Dělníci ručně rozeberou areál bývalé koželužny v Hradci Králové. Materiál chce město znovu použít

V hradeckých Kuklenách dělníci začnou s demolicí bývalé koželužny. Místní však nepotkají žádné pyrotechniky ani mechanika, který by obsluhoval velký jeřáb s demoliční koulí. Půjde o ruční práce. Dělníci areál defacto rozeberou ručně tak, aby...

Dalším tématem je i nový parkovací dům v Hradci Králové. Vyrůst má na původním parkovišti vedle polikliniky na Slezském Předměstí. Ten pojme až 284 osobních aut. V současné době se pro parkovací dům zpracovává potřebná dokumentace, která je nutná k získání stavebního povolení. Pokud se nikde nic nezasekne, stavět se začne v roce 2024. V provozu by mohl být parkovací dům o rok později.

OBRAZEM: Jak bude vypadat nový parkovací dům Rožberk v Hradci Králové

Parkování na Slezském Předměstí v Hradci Králové by mohlo být o něco příjemnější. Na původním parkovišti vedle polikliniky se má začít stavět nový parkovací dům Rožberk. Ten pojme až 284 osobních aut. Jeho podobu nyní představil hradecký...

Z hradeckého letiště také začala mizet první várka odstavených Škodovek. Podle automobilky pořád chybí celá řada náhradních dílů. I přesto se daří auta postupně dokončovat. V současné době jich je nedokončených kolem 20 tisíc kusů.

Škodovka si už stahuje některé nekompletní vozy odstavené na hradeckém letišti

Letiště v Hradci Králové se plní nedokončenými škodovkám. Stále chybí některé autodíly a místo akrobatických letadel přibývají na odstavném parkovišti desítky vozů denně. Teď jich je tady přes devět set.

Královéhradecký kraj se připravuje na zimní údržbu silnic druhých a třetích tříd. Techniku bude v nastávajícím zimním období obsluhovat 230 řidičů a dále 30 techniků na dílnách a také 72 dispečerů na 15 dispečerských stanovištích vybavených nezávislým elektrickým okruhem elektrické energie.

Díky aplikaci budou řidiči během zimy v Královéhradeckém kraji v obraze, kdy byl jaký úsek ošetřen

Silničáři zaspali. Klasická věta řidičů v zimní sezóně, když napadne sníh nebo je námraza. Díky nové aplikaci budou teď šoféři v Královéhradeckém kraji v obraze, kdy naposled byla konkrétní silnice ošetřena.

Máte nápad na své vlastní téma nebo víte o něčem, čemu by se měla Hradecká Drbna věnovat? Napište nám na sefredaktor@hradeckadrbna.cz.

Ohodnoť článek

Foto archiv redakce

Štítky souhrn, přehled, říjen, Královéhradecký, kraj, 2022, politika, pětikoalice, dálnice, D11, D35, pochod, smrti, nacistický, Bez servítků, (ne)obyčejný, rozhovor, téma, Hradec Králové, Drbna.cz, Hořice, ANO 2011, radnice, Volby do zastupitelstev obcí v Česku

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ŘÍJEN 2022: Jaká témata Hradecká Drbna sledovala? To nejdůležitější za poslední měsíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.