Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecký kraj musí sáhnout do rezervy. Na dofinancování sociálních služeb vezme 62 milionů

Královéhradecký kraj rozdělí finanční rezervu 62 milionů korun, kterou měl připravenou na dofinancování sociálních služeb. Rezerva pokryje i zvýšení mezd za téměř 30 milionů korun a umožní mimořádně odměnit pracovníky sociálních služeb. Dnes o tom rozhodli krajští zastupitelé. Celkem do sociálních služeb v kraji letos jde více než 1,2 miliardy korun.

"Královéhradecký kraj obdržel od ministerstva práce a sociálních věcí celkem 1,2 miliardy korun, které přerozděluje poskytovatelům sociálních služeb v regionu. Ponechali jsme si částku 62 milionů korun v rezervě, kterou nyní přerozdělujeme," uvedla náměstkyně pro sociální věci Martina Berdychová (Východočeši).

Kraj výši dofinancování určoval s ohledem na reálné příjmy sociálních služeb z úhrad od uživatelů a zdravotních pojišťoven a také na základě prognózy vývoje nákladů i zajištění sjednaného rozsahu služeb. "Sociální služby se v letošním roce potýkají s nárůstem nákladů. Nejvýznamnější dopad růstu nákladů tvoří energie a potraviny. Královéhradecký kraj kvůli nárůstům energií podpořil sociální služby mimořádným navýšením příspěvku na provoz již počátkem letošního roku," uvedl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Spolu se státním rozpočtem se na financování sociálních služeb podílejí jejich uživatelé, Královéhradecký kraj a obce. Převážná část peněz jde na služby pro seniory se sníženou soběstačností, zdravotně postiženým a lidem s duševním onemocněním. Sociální služby také zajišťují pomoc lidem bez domova, rodinám s dětmi se sociálním znevýhodněním nebo lidem v krizové situaci. Sociální služby zajišťuje v kraji téměř 300 různých subjektů.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, sociální, Královéhradecký, sociální služby, Královéhradecký kraj, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Martina Berdychová, Východočeši

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj musí sáhnout do rezervy. Na dofinancování sociálních služeb vezme 62 milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.