Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Lázně a bazén v Hradci chystají zdražení a zvažují omezení části služeb

Městské lázně s akvacentrem a plavecký bazén v Hradci Králové chystají od ledna zvýšení cen vstupného a zvažují dílčí omezení některých služeb. Důvodem jsou rostoucí ceny energií.

Zdražení by však nemělo být dramatické, zejména proto, že lázně i bazén využívají teplo z Elektráren Opatovice, které by měly od ledna zdražit přibližně o inflaci. "Uvažujeme o režimových opařeních u energeticky náročných provozů, například o omezení provozu páry a sauny v časech, kdy jsou méně využívané," řekla ředitelka městské Správy nemovitostí Hradec Králové Jaroslava Bernhardová. Úspora by se mohla pohybovat do milionu korun. Zdražení vstupného by se podle ředitelky mohlo vejít do hodnoty inflace. Schválení nových ceníků a úspor bude na radě města, která by návrhy od Správy nemovitostí měla projednat začátkem prosince.

Úpravy cen vstupného o inflaci dělala Správa nemovitostí v lázních a bazénu i v minulých letech s výjimkou covidem ovlivněného roku 2021. Letos od 1. ledna ceny vstupného vzrostly v průměru o osm procent. Jedna hodina plavání v bazénu pro dospělého nyní stojí 75 korun, hodinový vstup do akvacentra s vodními atrakcemi je za 140 korun. Při placení takzvanými čipovými hodinkami je vstupné výrazně nižší, v plaveckém bazénu přijde hodina na 60 korun a v akvacentru na 85 korun.

S růstem nákladů, především elektřiny, se bazén a lázně potýkaly již letos. Náklady na elektřinu jim letos stouply meziročně přibližně o osm milionů korun. Z nich téměř pět milionů korun pokryla dotace z rozpočtu města. Zbytek zařízení vyrovnal zvýšený příjem ze vstupného a také omezení oprav. Pro rok 2023 bude cena elektřiny, kterou centrálně nakupuje magistrát, proti letošnímu roku vyšší o 18 procent.

Letos bazén a lázně přijdou teplo, elektřina a voda přibližně na 23 až 24 milionů korun. V posledním srovnatelném roce 2019 to bylo 13,7 milionu korun. "Zatímco v minulosti připadlo na teplo, elektřinu a vodu zhruba po třetině, nyní vzrostl podíl elektřiny," uvedla Bernhardová. Cena dálkového tepla vyráběného z uhlí v Elektrárnách Opatovice patří mezi nejnižší Česku. Letos činí nejvyšší sazba včetně stálé složky 598,50 koruny za gigajoule včetně daně.

Roky 2020 a 2021 nejsou pro porovnání nákladů na energie s letošním rokem ani minulými lety plně srovnatelné kvůli uzávěrám v době koronavirové epidemie. Zatímco v roce 2019 do bazénu a akvacentra přišlo 378.000 návštěvníků, v následujících dvou letech to kvůli covidu-19 bylo jen 185.000 a 145.000 lidí. Letos se plavci do vodních areálů města vrátili, dosavadní návštěvnost se pohybuje na úrovni 95 procent roku 2019.

Pořízení úsporných opatření stavebními úpravami v městských lázních by bylo podle Bernhardové značně složité a finančně náročné zejména proto, že jde o památkově chráněný objekt vybudovaný na začátku 30. let minulého století. Objekt prošel rozsáhlou rekonstrukci v roce 1998, kdy v něm vzniklo akvacentrum s vodními atrakcemi při zachování původního vzhledu budovy a provozu vlnobití, které je technickou památkou. V sousedství lázní stojí padesátimetrový plavecký bazén, oba areály jsou propojené chodbou.

Akvacentrum mělo kvůli komplikované opravě šaten a bazénu od 12. září odstávku a opět otevírá dnes. Kromě akvacentra byly mimo provoz také sauna a lázeňská zóna. Plavecký bazén a ostatní služby lázní, například masáže, kosmetika, kadeřnictví, restaurace či ubytovna, zůstaly v provozu.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto hkregion.cz

Štítky ČR, správa, rekreace, akvapark, Hradec Králové, bazén, lázně, plavecký bazén, Elektrárna Opatovice nad Labem, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lázně a bazén v Hradci chystají zdražení a zvažují omezení části služeb  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.