Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecký kraj má podporu státu dvě stě milionů na modernizaci rychnovské nemocnice

Královéhradecký kraj má podporu státu na modernizaci a rozšíření krajské nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Ministerstvo pro místní rozvoj ČR informovalo, že vyhlašuje výzvu, díky které kraj může rekonstruovat a postavit několik objektů v areálu rychnovské nemocnice. O podpoře ve výši 200 milionů korun podle MMR rozhodla vláda. Modernizace rychnovské nemocnice spadá do koncepce rozvoje strategické průmyslové zóny Solnice – Kvasiny a zlepšování veřejné infrastruktury v Královéhradeckém kraji.

Dotace ministerstva směřuje především na vybudování nového pavilonu urgentního příjmu nemocnice. Na modernizaci nemocnice a její dostavbu pokračuje výběrové řízení s předpokládanou cenou 757 milionů korun bez DPH. Nemocnice spadá pod krajskou Oblastní nemocnici Náchod.

Podle vedení kraje je dostavba a modernizace nemocnice klíčovým projektem pro další rozvoj regionu. Díky této investici bude zajištěna zdravotní obslužnost nejen pro průmyslovou zónu Solnice-Kvasiny, kde působí automobilka Škoda Auto, ale také se sníží zatížení Fakultní nemocnice Hradec Králové, kam velká část obyvatel Rychnovska za zdravotní péčí dojíždí. Rychnovská nemocnice zajišťuje zdravotnickou péči oblasti s více než 80.000 obyvateli.

"Proto jsem už na své cestě do kraje panu řediteli přislíbil, že uděláme vše proto, aby se dlouho odkládaný projekt začal konečně realizovat. Jsem rád, že tato doba nastala," uvedl v tiskové zprávě místopředseda vlády pro digitalizaci a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

Nový pavilon urgentního příjmu bude řešen přístavbou pětipodlažní budovy ke stávajícímu pavilonu dětského oddělení, interny, gynekologie a porodnice, takzvanému DIGP. Přístavba nového objektu umožní soustředit akutní části nemocnice do jednoho funkčního celku a zároveň dobře oddělit cesty urgentních pacientů od cest plánovaných a ambulantních pacientů nebo návštěv.

V samotném pavilonu DIGP mají proběhnout i stavební úpravy a dispoziční změny ve třech podlažích, financované z dotace MMR. Neméně důležitá je i výstavba nového objektu energocentra a stanice medicinálních plynů.

Na financování dostavby kraj počítá se státní dotací 300 milionů korun. Podle MMR je dotace poskytována až do výše 60 procent vynaložených uznatelných nákladů a pro tento rok je na ni v rozpočtu ministerstva připravena částka 200 milionů korun.

Kraj do rychnovské nemocnice investoval ještě před modernizací. V listopadu 2021 v pavilonu DIGP dokončil rekonstrukci fasády, zateplení, výměnu oken a modernizací prošla také porodnice. Tyto stavební práce stály přes 60 milionů korun.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, stavby, nemocnice, vláda, dotace, Rychnov nad Kněžnou, Královéhradecký kraj, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, pavilon, Kvasiny, Solnice, Oblastní nemocnice Náchod, ŠKODA AUTO a.s., Fakultní nemocnice Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj má podporu státu dvě stě milionů na modernizaci rychnovské nemocnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.