Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Orlickém Záhoří už stojí první sloupy nového lyžařského areálu. Ani letos ale hotovo nebude

V letošním roce byly zahájeny práce na stavbě nového lyžařského areálu v Orlickém Záhoří. Zatím se proinvestovalo přes čtyřicet milionů korun. Postaveny jsou první dva sloupy lakové dráhy a dokončena je i většina zemních prací.

„Chceme to na zimu zakonzervovat a na jaře pokračovat. Chtěli bychom mít hotovo příští rok a areál rozjet na zimní sezonu 2023/2024. Uvidíme, jestli do dopadne," řekl starosta Orlického Záhoří Vojtěch Špinler. Hotová je i sjezdovka, betonové patky sloupů, zakoupená je také lanovka a v zemi už je potrubí pro zasněžování.

Podle starosty obce se náklady na vybudování areálu v době energetické krize odhadují jen těžko. Cena by se mohla vysoukat až na sto dvacet pět milionů korun, včetně pořízení repasované lanovky, která vyšla na pětadvacet milionů korun. „Dotace nedopadla, řešíme to úvěrem u bank. Postupně děláme to, na co stačíme. Odhaduji, že se dosud proinvestovalo okolo 45 milionů korun," doplnil Špinler.

Dokončena je i trasa sjezdovky, která vznikla na bývalých polích a loukách, které byly v padesátých letech zalesněny. Její rozloha je přibližně šest hektarů a měří téměř 1650 metrů. Kácení stromů bylo zahájeno v roce 2019.  Mezi roky 2020 až 2021 komplikovaly výstavbu skiareálu dopady koronavirové pandemie.

Po vrchol Koruna vyveze lyžaře čtyřsedačková lanovka s bublinou

Lyžaři budou vyvezeni čtyřsedačkovou lanovkou s ochrannými bublinami pod vrchol Koruna, který je svoji nadmořskou výškou 1101 metrů druhým nejvyšším v Orlických horách. Dolní stanice bude umístěna v Jadrné, kde je hlavní nástupní místo na běžkařský okruh. Je zde i bezplatné parkoviště, které je nutné ještě doupravit. Vzniknout tu má také zázemí pro návštěvníky areálu. Hlavní objekt se zázemím u dolní stanice lanovky postaví soukromý investor.

Nejbližšími většími skiareály jsou Deštné v Orlických horách a v Říčkách.

Nové středisko by mělo zatraktivnit odlehlé oblasti Orlických hor u česko-polské hranice. V zimě by mohla být lanovka podle starosty využívána běžkaři. Pohodlně by je vyvezla na hřebeny. Aktuálně je hlavním nástupním místem na běžkařské trasy horské sedlo pod Šerlichem. Tudy vede také hlavní silnice z Deštného na Orlické Záhoří.

V zimních měsících je parkoviště u Šerlichu nedostačující a doprava kolabuje. Areál v Orlickém Záhoří by mohl exponovanému místu od aut výrazně odlehčit odstavným parkovištěm.

Nový skiareál v Orlickém Záhoří letos nebude. Projekt má zpoždění kvůli koronaviru

Nový lyžařský areál v Jadrné, která je částí Orlického Záhoří na Rychnovsku, se letos zprovoznit nepodaří. Realizaci projektu zbrzdil koronavirus. Podle původních odhadů měl skiareál na úbočí hlavního hřebene Orlických hor začít fungovat na...

Běžkařský okruh

Osvětlený běžkařský okruh v Orlickém Záhoří vznikl před čtyřmi lety a řadí se mezi nejdelší v Královéhradeckém kraji. Napojený je na desítky kilometrů upravených orlickohorských běžeckých stop a na běžecké trasy vedle v Polsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MonikaP

Štítky lanovka, Orlické Záhoří, skiareál, nový, Rychnovsko, Orlické hory, sloup, lanová dráha, zima, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Orlickém Záhoří už stojí první sloupy nového lyžařského areálu. Ani letos ale hotovo nebude  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.