Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Řada východočeských měst má své staronové starosty. V Hořicích bude nově Martin Pour

Po včerejším večeru má řada východočeských měst nové nebo staronové starosty. V Rychnově nad Kněžnou zůstává dál starostou Jan Skořepa, v Jičíně Jan Malý, ve Vrchlabí opět senátor Jan Sobotka a v Hořicích na Jičínsku byl zvolen nově starostou architekt Martin Pour.

V Rychnově nad Kněžnou usedne do křesla opět Jan Skořepa

Starostou v jedenáctitisícovém Rychnově nad Kněžnou se stal dosavadní starosta Jan Skořepa, lídr ve volbách jasně vítězného uskupení Nezávislí za Rychnov. Nezávislí za Rychnov budou vládnout v koalici s ODS a Volbou pro město (VPM). V jednadvacetičlenném zastupitelstvu získala trojkoalice 15 hlasů. Skořepa se stal starostou již počtvrté.

"Děkuji mnohokrát lidem, kteří nám ve volbách dali hlasy, a děkuji zastupitelům, že se přiklonili k tomu, že mohu pokračovat na pozici starosty města. Je to velký závazek," řekl Jan Skořepa.

V nadcházejícím volebním období se chce zasadit o úplné splacení zbývajících dluhů města. Hodlá se také zaměřit na dokončení rekonstrukce čistírny odpadních vod, dostavbu nájemních bytů a obnovu sídliště Mírová.

Místostarostkou bude nadále Jana Drejslová (za ODS) a vytvořenou funkci druhé místostarostky bude zastávat Dana Spejchalová z Nezávislých za Rychnov. Její funkce je neuvolněná, tedy ne plně placená, stejně jako v případě dalších čtyř radních. Uvolněnými, tedy plně placenými radními, jsou v Rychnově starosta a první místostarostka.

Dalšími neuvolněnými radními se na večerním ustavujícím zasedání města stali za uskupení Nezávislí za Rychnov Radek Jehlička a Marie Linhartová, za VPM Ivana Skřítecká a za ODS Dionýz Zakál.

Nezávislí za Rychnov ve volbách za 40 procent hlasů získali devět mandátů v zastupitelstvu. ODS získala čtyři mandáty a VPM dva. V opozici budou SPD se třemi zastupiteli a Koalice KDU-ČSL, Nestraníci, TOP 09 také se třemi mandáty.

Starostou Jičína dál Jan Malý z ANO. V koalici opět ANO s lidovci a VPM

Starostou sedmnáctitisícového Jičína se na včerejším večerním ustavujícím zasedání zastupitelstva znovu stal advokát Jan Malý z hnutí ANO, které ve volbách zvítězilo. V čele města stojí od roku 2014. Ve volbě mu dalo hlas 11 z 21 zastupitelů. Ve funkci prvního místostarosty bude ve třetím funkčním období pokračovat i Petr Hamáček z lidoveckého Sdružení pro Jičín. Novou místostarostkou se stala Alena Stillerová (ANO), která ve funkci vystřídala Jana Jiřičku (Volba pro město).

Na koalici se v Jičíně domluvilo hnutí ANO se Sdružením pro Jičín a Volbou pro město (VPM). V zastupitelstvu má nejtěsnější většinu 11 z 21 mandátů. V sedmičlenné radě města má ANO čtyři zástupce, Sdružení pro Jičín dva a Volba pro město jednoho.

Trojkoalice navazuje na předchozí čtyřkoalici, kterou kromě hnutí ANO, Sdružení pro Jičín a VPM ještě tvořilo sdružení Za prosperující Jičín s TOP 09. To se však již do zastupitelstva v letošních volbách nedostalo. Čtyřkoalice měla 13 mandátů.

Za hlavní prioritu nadcházejícího volebního období Malý označil výstavbu nové obytné čtvrti v lokalitě bývalých kasáren. Od letošního jara město v lokalitě nákladem přes 200 milionů korun buduje inženýrské sítě, komunikace a veřejná prostranství. Jde o největší investici v novodobé historii města.

"Dále chceme dokončit stavbu sportovní haly pro tenis a udělat rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka," řekl Jan Malý. V plánech radnice je také výstavba silnice v průmyslové zóně, propojovací silnice do čtvrti Nové Město a odpočinkové zóny Cidlina.

ANO ve volbách získalo sedm mandátů v zastupitelstvu a o jeden posílilo. Sdružení pro Jičín zůstalo na třech mandátech a Volba pro město oslabila ze tří na jeden mandát. V opozici budou Patrioti a sportovci pro Jičín se čtyřmi mandáty, ODS s podporou STAN se třemi mandáty, Jičínský demokratický klub se dvěma a SPD s jedním křeslem.

V Hořicích na Jičínsku zvolen starostou architekt Martin Pour (Hořičtí Patrioti)

Novým starostou devítitisícových Hořic na Jičínsku zastupitelé zvolili architekta Martina Poura z uskupení Hořičtí patrioti, které tvoří TOP 09, KDU-ČSL a nezávislí. Pour byl dosud místostarostou a v čele města vystřídal Aleše Svobodu (Šance pro rozvoj), který město vedl od roku 2014. V zářijových volbách Svoboda již nekandidoval.

Pour po zvolení uvedl, že při řízení města bude chtít více odpovědnosti delegovat na vedoucí odborů a také na členy rady. "Čekají nás hodně náročné a možná i krušné čtyři roky. Zkusme je společně zvládnout," vyzval Martin Pour zastupitele.

První místostarostkou zastupitelé zvolili Janu Bouzkovou (Šance), druhým místostarostou je Pavel Bičiště (Patrioti). Starosta i oba místostarostové budou uvolnění, tedy plně placení. V sedmičlenné radě města mají Patrioti čtyři zástupce a Šance tři.

V Hořicích pokračuje koalice Hořických patriotů a Šance pro rozvoj, v jednadvacetičlenném zastupitelstvu má 13 hlasů. Z toho Patrioti mají sedm a Šance šest mandátů. V opozici jsou ODS s pěti mandáty, STAN se dvěma a KSČM s jedním mandátem.

Starostou Vrchlabí je opět senátor Jan Sobotka, město vede od roku 1998

Starostou krkonošského Vrchlabí na Trutnovsku se znovu stal Jan Sobotka (sdružení Zvon), který v čele města stojí od roku 1998. Na ustavujícím zasedání zastupitelstva pro něj v tajné volbě hlasovalo 14 z 21 zastupitelů. Sobotka je od ledna 2018 senátorem za STAN. Místostarosty zastupitelé zvolili Michala Vávru (Zvon) a Alfreda Plašila (Volba pro město). I oni ve funkcích v čele dvanáctitisícového města pokračují.

Na vedení města se Sobotkou vedené sdružení Zvon opět domluvilo s Volbou pro město, oba subjekty spolupracují 24 let. V zastupitelstvu disponují 14 mandáty z 21. Kromě starosty a místostarostů zůstalo po dnešním hlasování zastupitelů i stejné složení rady města, v níž má Zvon čtyři zástupce a Volba pro město tři.

Jedním z hlavních úkolů staronového vedení města bude podle Sobotky zajistit start a další provoz nyní dostavovaného krytého bazénu, což v dnešní době energetické krize nebude jednoduchá záležitost. Bazén za 188 milionů korun bez daně město začalo stavět loni na jaře, otevřít jej chce na konci letošního roku.

"V rámci zajištění dostupnějšího nájemního bydlení chceme postavit v lokalitě Kalvárie bytový dům s přibližně deseti byty. Zaměříme se také na koordinaci projektů chystaných soukromými developery," řekl Jan Sobotka. Úkolem pro vedení města bude i zvládnutí rostoucích cen energií. Radnice se tak zaměří na úspory a technologie obnovitelných zdrojů.

Sdružení Zvon ve volbách získalo v jednadvacetičlenném zastupitelstvu devět křesel po 13 křeslech v roce 2018. Volba pro město posílila na pět mandátů z předchozích čtyř. V opozici je uskupení Vrchlabí do toho! s pěti mandáty a ODS se dvěma mandáty.

Ve Špindlerově Mlýně bude starostou Jandura, město povede čtyřkoalice

Špindlerův Mlýn byl prvním ze tří velkých horských středisek východních Krkonoš, které má nové vedení vzešlé ze zářijových komunálních voleb. Město povede koalice čtyř politických subjektů, bude mít 11 hlasů v patnáctičlenném zastupitelstvu. Starostou v úterý zastupitelé zvolili podnikatele v cestovním ruchu Martina Janduru z uskupení Špindlerův Mlýn - Město s vizí, který získal ve volbách 226 hlasů, nejvíce ze všech kandidátů. Místostarostou se stal dosavadní starosta Vladimír Staruch, který byl lídrem vítězného uskupení Pro náš Špindlerův Mlýn. Uskupení Šance pro město je v opozici.

"Šanci pro město nicméně fandím, je to nová strana, která bude mít tah na branku. Přeji si abychom spolupracovali, byť jsou v opozici," řekl  Martin Jandura. Povolební vyjednávání označil za obtížná, protože výsledek voleb byl vyrovnaný.

Vládní koalici na špindlerovské radnici bude tvořit vítězné uskupení Pro náš Špindlerův Mlýn, které získalo čtyři mandáty v zastupitelstvu, stejně jako uskupení Špindlerův Mlýn - Město s vizí. V koalici je také čtvrté uskupení Nezávislí s podporou TOP 09 se dvěma mandáty a ODS s jedním hlasem. V pořadí třetí uskupení Šance pro město se čtyřmi mandáty jde do opozice.

Z pěti radních města je uvolněným, tedy plně placeným, pouze místostarosta Staruch. Ostatní, včetně starosty Jandury, jsou neuvolněnými, tedy ne plně placenými radními. Dalšími radními jsou Jitka Hronešová (Špindlerův Mlýn - Město s vizí), Tomáš Kyrián (Pro náš Špindlerův Mlýn) a Tomáš Vrabec (Pro náš Špindlerův Mlýn).

Jandura za své priority ve funkci starosty označil rozvoj turistického ruchu a spokojenost místních obyvatel. "Prosperitou Špindlerová Mlýna ke spokojenosti místních obyvatel, to je moje vize. Pokud se nám podaří řádně vybírat lázeňské poplatky, pokud řádně podpoříme místní podnikatele a turistický ruch, věřím tomu, že se ve Špindlu budeme mít jako v Dubaji. Vím, že na to Špindl má, vím, že toho dosáhneme, když potáhneme za jeden provaz," sdělil andura.

Podle Starucha mezi hlavní cíle nového vedení bude patřít i pokračování v započatých investicích a připravovaných projektech. "Největší investice, která by měla ve Špindlu proběhnout, je vybudování terminálu a propojení lyžařských areálů. Výzvou je také investování do městského bydlení nebo obnova a rekonstrukce vodohospodářské infrastruktury," řekl Vladimír Staruch. Podle něj je pozitivní, že všem stranám jde o prosperitu města s důrazem na místní obyvatele a lidi, kteří ve městě pobývají či vlastní byty.

Ve Špindlerově Mlýně dosud vládla koalice tvořená uskupením Pro náš Špindlerův Mlýn a Nezávislými s podporou TOP 09, která měla v zastupitelstvu 11 mandátů.

Ustavující zastupitelstva ve zbývajících dvou velkých střediscích východních Krkonoš, v Peci pod Sněžkou a Janských Lázní, jsou naplánována na pondělí.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Rychnov nad Kněžnou

Štítky Vrchlabí, Rychnov nad Kněžnou, Jičín, Hořice, starosta, volby, Špindlerův Mlýn, Volba pro město, Jan Sobotka, ODS, koalice, Jan Skořepa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řada východočeských měst má své staronové starosty. V Hořicích bude nově Martin Pour  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.