Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hradecký kraj dá patnáct milionů korun na podporu sportu, sociální oblasti i kultury

Královéhradecký kraj se rozhodl v souvislosti s energetickou krizí vytvořit nové dotační programy, které budou spuštěny do konce roku. Na podporu volnočasových, sportovních, sociálních i kulturních odvětví vyčlenil téměř patnáct milionů korun.

Cílem není nahradit kompetenci státu. Kraj chce podpořit v době energetické krize i rodiny, které by kvůli finanční zátěži omezily zájmové činnosti svých dětí. O podpoře budou na konci října jednat zastupitelé.

"S extrémním nárůstem cen energií se potýkají také spolky pracující s dětmi a mládeží. Tím je ohrožena dostupnost jejich aktivit a v některých případech i samotná činnost. Uvědomujeme si jejich situaci, a proto jsme se jim rozhodli přispět formou daru," řekl hejtman Martin Červíček (ODS). V polovině listopadu kraj otevře výzvu k podávání žádostí o finanční podporu pro spolky, jejichž hlavní činností je sport a tělovýchova dětí a mládeže nebo práce s dětmi a mládeží. "Pro tuto variantu podpory kraj vyčlenil na tento rok deset milionů korun ze svého rozpočtu. "Pro příští rok počítáme s podobnou podporou," uvedl Červíček.

Kraj předpokládá, že o finanční pomoc se přihlásí na 400 žadatelů. Na každé dítě narozené mezi lety 2004 a 2016 poskytne částku dvě stě korun. V kraji žije podle hejtmanství zhruba sedmdesát tisíc lidí ve věku od šesti do osmnácti let, pro které spolky organizují různé aktivity.

Kraj připravil pro rok 2023 také dotační podporu pro financování dopravy žáků základních a středních škol do kulturních institucí v regionu, vyčlenil na to přes jeden milion korun. Dotační program Za kulturou v Královéhradeckém kraji cílí na žáky základních a středních škol. Žádat o podporu budou moci místní akční skupiny (MAS) a dobrovolné svazky obcí (DSO), které zpracovávají místní akční plány na území Královéhradeckého kraje, a to od 10. ledna do 28. února 2023 prostřednictvím krajského dotačního portálu, uvedli zástupci kraje.

"O dotace nebudou žádat školy z důvodu usnadnění administrativy, protože MAS a DSO budou moci podávat žádosti hromadně a pro větší množství škol. Výše dotace na projekt bude maximálně sedmdesát tisíc korun, přičemž bude pokrývat výdaje na zajištění dopravy sjednanou autobusovou dopravou nebo veřejnou dopravou do kulturní instituce pro žáky školy a pedagogický doprovod. V případě sjednané autobusové dopravy bude uznatelná cena z dotace maximálně 44,85 korun za kilometr," uvedl mluvčí kraje Dan Lechmann.

Mimořádnou krajskou podporu v roce 2023 získají také například mateřská, rodinná či rodičovská centra, místní akční skupiny nebo knihovny. Kraj má na to připraveno více než tři miliony korun. Maximální výše dotace bude sto padesát tisíc korun. Organizace budou moci žádat od 2. do 19. prosince 2022.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Královéhradecký kraj

Štítky ČR, správa, energie, školy, ceny, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, dotace, Martin Červíček, ODS, MASA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj dá patnáct milionů korun na podporu sportu, sociální oblasti i kultury  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.