Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji padly teplotní rekordy v Broumově a Novém Bydžově

Nejvyšší naměřená teplota pro včerejší den byla v Javorníku na Jesenicku. Teploměry ukazovaly 25,3 stupně Celsia. Nezvykle teplo na polovinu října bylo kvůli inverzi také v horských oblastech. Teplotní rekordy padly na devíti stanicích ze 160 měřících alespoň 30 let. Vyplývá to z informací na facebooku Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) a od pracovníka ČHMÚ Martin Tomáše.

Včerejší slunečný den se s nejvyšší zaznamenanou teplotou v Javorníku zařadil mezi 17. říjny na pomyslnou bramborovou příčku, uvedli meteorologové. Vyšší denní maximum bylo jen v roce 1967 v Chotusicích na Kutnohorsku (27 stupňů Celsia), v roce 1953 v Bystřici pod Hostýnem (26 stupňů) a před pěti lety v Neumětelech na Berounsku (25,4 stupně).

Teplota v Javorníku ovšem nebyla místním rekordem pro včerejší den, tepleji zde bylo v roce 2017. Nejvyšší rekordní teplotu včera naměřili v Hejnicích ve Frýdlantském výběžku, 24,4 stupně Celsia překonalo o šest desetin stupně dosavadní maximum z roku 2017.

Místa s rekordními teplotami byla rozptýlená po celém Česku. Vedle Hejnic mají nové maximum pro včerejší den také například Pardubice, kde se měří víc než 80 let, jihomoravská Lednice, Broumov na Náchodsku, šumavský Churáňov, Nový Bydžov na Královéhradecku nebo Radovesnice ve středních Čechách. "Nemělo to nějaké zákonitosti," uvedl Martin Tomáš  z ČHMÚ k rozmístění rekordů.

"Za zmínku stojí taktéž vysoké teploty na stanicích v horských oblastech, které se nacházely v teplé inverzní vrstvě," upozornili meteorologové na facebooku. Zmínili Volary, Luční potok s 23,8 stupně Celsia, Pohoří na Šumavě, kde bylo o desetinu stupně méně, a Horskou Kvildu s 22,6 stupně.

Dnes eště mohou maxima vystoupat nad 20 stupňů Celsia, ale odpoledne a večer zasáhnou celé Česko přeháňky. Od středy se má ochladit. Nejvyšší teploty zůstanou výrazně pod 20 stupni, vyplývá z předpovědi ČHMÚ.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kateřina Malá

Štítky Teplotní rekord, Nový Bydžov, Broumov, podzim, foto, Český hydrometeorologický ústav, Královéhradecký kraj, stupeň Celsia, Javorník, Facebook, okres Jeseník, Česko, Hejnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji padly teplotní rekordy v Broumově a Novém Bydžově  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.