Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V čele Trutnova dál zůstává Michal Rosa. Místostarosty jsou Tomášové Hendrych a Eichler

Starostou třicetitisícového Trutnova se na včerejším ustavujícím zasedání zastupitelstva znovu stal Michal Rosa z ODS, která ve volbách zvítězila. Rosa v čele města stojí od loňského prosince a pro jeho zvolení starostou se dnes vyslovilo 26 ze 32 přítomných zastupitelů. Protikandidáta neměl. Ve funkcích místostarostů budou pokračovat Tomáš Hendrych z Volby pro město a Tomáš Eichler z České pirátské strany, rozhodli zastupitelé.

Koalici v Trutnově ODS opět vytvořila s Volbou pro město, Piráty a Sdružením pro Trutnov, které bude mít zástupce v radě města. V třiatřicetičlenném zastupitelstvu má čtyřkoalice 19 hlasů, dosud jich měla 21. ODS má v zastupitelstvu 11 mandátů. VPM má čtyři zastupitele, Piráti a Sdružení pro Trutnov po dvou. V opozici budou ANO s devíti mandáty, SPD se třemi mandáty a uskupení Žít v Trutnově se dvěma mandáty.

V jedenáctičlenné radě města obsadila ODS šest míst. Volba pro město a Sdružení pro Trutnov mají po dvou a Piráti jednoho zástupce. Za ODS v radě zasedli Rosa a dále Pavel Káňa, Libor Kasík, Radek Horák, Jozef Kochan a Jana Křemenská. Piráti mají v radě Eichlera, VPM Hendrycha a Petra Skokana a Sdružení pro Trutnov Petra Horčičku a Milana Lhotáka.

Prioritou vedení města v nadcházejícím volebním období bude podle Rosy řešení energetické krize a zvýšení soběstačnosti města v energiích. "Město se také bude muset připravit na dokončení dálnice D11 a polské S3. Čeká nás i řešení parkování, které přestává stačit. Začít chceme s regenerací sídliště Zelená Louka," řekl Michal Rosa.

Rosa vystřídal v loňském roce Adamce, který rezignoval

Rosa stojí v čele Trutnova od loňského 13. prosince, kdy vystřídal starostu Ivana Adamce (ODS), který město vedl od roku 1998. Adamec na funkci starosty rezignoval, když se po sněmovních volbách stal předsedou sněmovního hospodářského výboru a nepovažoval za možné obě funkce skloubit. Do zastupitelstva Trutnova nyní Adamec kandidoval z devátého místa, ale preferenční hlasy jej vynesly na druhé místo za Rosu.

Místostarosta Hendrych funkci vykonává již od roku 1994 a byl již členem prvního polistopadového zastupitelstva města v letech 1990 až 1994. Eichler je místostarostou od roku 2018.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Archiv Michal Rosa

Štítky ČR, správa, Trutnov, Michal Rosa, Tomáš Eichler, ODS, Česká pirátská strana, Ivan Adamec, ANO 2011, Svoboda a přímá demokracie, Libor Kasík, Radek Horák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V čele Trutnova dál zůstává Michal Rosa. Místostarosty jsou Tomášové Hendrych a Eichler  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.