Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Dřevěné lavičky do klášterní zahrady v Opočně vyrobí veřejnost. A to pod vedením norských tesařů

Klášterní zahrada v Opočně potřebuje nové dřevěné lavičky. Ty o tomto víkendu a v následujících dnech vyrobí sama veřejnost pod vedením norských tesařů. Workshop se bude konat během soboty a neděle.

„Tesařský workshop je první společnou aktivitou svého druhu se zapojením široké veřejnosti, kdy místní občané i další zájemci z blízkého okolí mohou využít příležitosti aktivně se zapojit a zkusit si osahat tesařské řemeslo, a to pod vedením zkušených odborníků. Těší mě, že se tvořivých dílen zúčastní i naši norští podporovatelé,“ uvedla v tiskové zprávě náměstkyně hejtmana Martina Berdychová (Východočeši).  

Kromě samotné výroby laviček do klášterní zahrady si návštěvníci osahají historické technologie zpracování dřeva. V tomto případě jde o takzvanou trhanici, která je typická pro královéhradecký region.  

Oficiální zahájení tesařského workshopu se uskuteční v sobotu 15. října v 10 hodin a denně bude pokračovat pro veřejnost od 10 do 17 hodin až do středy 19. října. Tesařský workshop je jednou z aktivit projektu Komunitní zahrady kapucínského kláštera v Opočně. 

Klášterní komplex byl založen na základě rozhodnutí provinciální kapituly kapucínského řádu v roce 1673, přičemž základní kámen byl položen roku 1674 za významné finanční pomoci majitele panství Ludvíka Colloredo-Walsee. Po roce 1951, kdy naposledy sloužil církevním účelům, byl až do roku 2007 využíván pro Svatojánský ústav pro péči o hluchoněmé a slabomyslné ženy. Celý komplex je od roku 1958 kulturní památkou. Nyní se kraj snaží o jeho znovuoživení. 

Ohodnoť článek

Foto meineresterampe | Pixabay

Štítky lavičky, Opočno, zahrada, klášter, veřejnost, workshop, výroba, řezbář, Martina Berdychová, Východočeši, tesař

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dřevěné lavičky do klášterní zahrady v Opočně vyrobí veřejnost. A to pod vedením norských tesařů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.