Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Řidič na drogách zdemoloval Mercedes. Řidič pod vlivem drog může zabít vědomě, varují odborníci

Dopravní nehodu, která se stala na silnici III. třídy u Vysoké nad Labem, vyšetřují policisté z Hradce Králové. Šestadvacetiletý řidič neodhadl rychlost a se svým osobním vozem Mercedes Benz sjel do příkopu. Nepomohlo mu ani to, že byl na drogách, bez papírů a platného pojištění.

„K nehodě došlo pravděpodobně tak, že 26letý řidič nepřizpůsobil rychlost jízdy svým schopnostem a vlastnostem vozidla a při průjezdu pravotočivou zatáčkou sjel do pravého silničního příkopu, kde narazil do betonového mostku s kovovým zábradlím,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová. Sám řidič vyklouzl bez zranění. To se však nevyhnulo jemu dvacetiletému spolujezdci. 

Dechová zkouška prokázala, že řidič před jízdou nepil. Problém byl pozitivní test na drogy a fakt, že měl řidič vyslovený třicetiměsíční zákaz řízení. Ten mu měl skončit v září příštího roku. „Řidič navíc nepředložil doklad o povinném pojištění, auto nemělo platnou technickou kontrolu a mělo sjeté pneumatiky,“ uvedla policejní mluvčí.  

Škoda na autě se vyšplhala na zhruba deset tisíc korun. Dalších 20 tisíc bude třeba zaplatit za opravu mostku vedle silnice. Řidič je nyní podezřelý ze spáchání trestného činu. Za to může až na dva roky do vězení. 

Jaký je vliv drog a alkoholu na řidiče?  

Lidské tělo potřebuje přes dvě hodiny na to, aby odbouralo alkohol z jednoho vypitého půllitru 10° piva či 2 dl vína. Doba odbourávání alkoholu je u každého jedince trochu odlišná, záleží například na tom, zda se jedná o muže nebo ženu, jakou má hmotnost, zda je najedený, vyspalý a zdravý a také na rychlosti, kterou alkohol konzumuje. 

Požití návykových látek velmi negativně působí na fyzický i psychický stav. Řidič ztrácí soudnost a odpovědnost, někdy řídí v euforii, má vysoké sebevědomí. Někteří mohou být agresivní nebo trpět nevolnostmi, halucinacemi či záchvaty paniky. Velmi často také mají pokřivený odhad vzdálenosti a rychlosti. 

„Řidiči pod vlivem různých návykových látek nedokáží udržet přímý směr jízdy, řídí agresivně, což se projevuje překročením nejvyšší dovolené rychlosti. Někdy naopak omezují plynulost provozu bezdůvodně pomalou jízdou a stává se, že usnou přímo za volantem“ popsala na webu organizace Markéta Novotná, koordinátorka BESIP Ministerstva dopravy. 

V současné době může řidič za řízení pod vlivem alkoholu nebo jiné návykové látky ve správním řízení dostat pokutu od 2,5 do 20 tisíc korun a zákaz řízení motorových vozidel od šesti měsíců do jednoho roku. Pokud je mu naměřena hladina alkoholu zhruba nad jednu promile, pohybujeme se už v rovině trestního práva. Jedná se o spáchání trestného činu ohrožení pod vlivem návykové látky a řidič může být potrestán odnětím svobody až na jeden rok. Pokud však zároveň způsobí dopravní nehodu s ublížení na zdraví, může být potrestán odnětím svobody až na tři léta. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky nehoda, alkohol, drogy, BESIP, krimi, doprava, policie, zranění, prevence, trest, postih, látky, omamné, Mercedes-Benz, Hradec Králové, Vysoká nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidič na drogách zdemoloval Mercedes. Řidič pod vlivem drog může zabít vědomě, varují odborníci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.