Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Většina ustavujících zastupitelstev v hradeckém kraji se bude konat příští týden. Hradec je výjimkou

Takzvané ustavující zastupitelstvo měst a obcí musí být svoláno nejpozději do 15 dnů od uplynutí lhůty pro podání návrhu na neplatnost voleb. Většina větších měst v hradeckém kraji ho má v plánu během příštího týdne. Hradecká Drbna to zjistila z webu jednotlivých měst a od oslovených budoucích zastupitelů.

V Hradci Králové dosavadní primátor Alexandr Hrabálek (ODS) vyhlásil termín ustavujícího zastupitelstva na úterý 18. října. Ve velkém sále hradeckého Adalbertina mají jednat od 14:00. Nová pětikoalice však zatím nedomluvila podmínky společné dohody. „Ještě před jednáním zastupitelstva musí být podepsaná koaliční smlouva stále je třeba probrat velké množství záležitostí,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu lídr hnutí Rozvíjíme Hradec Jan Holásek.  

I proto se první jednání nového zastupitelstva posune. A to na pondělí 24. října. Konat se bude od 16:00 na stejném místě. 

Hradecké ustavující zastupitelstvo má být příští týden. Nová pětikoalice ho pravděpodobně nestihne

První jednání nového zastupitelstva v Hradci Králové by se mělo konat 18. října. V současné době to však vypadá, že se nová pětikoalice nestihne připravit. V současné době řeší konkrétní povinnosti mezi členy nové jedenáctičlenné rady a také...

O den později ve středu 19. října se má první jednání nového zastupitelstva konat v Jičíně. „Uskuteční se od 16:00 v Porotním sálu Valdštejnského zámku. Na programu je slib zastupitelů, zvolení starosty a členů Rady města a ustanovení výborů zastupitelstva pro toto volební období,“ napsal Hradecké Drbně mluvčí jičínské radnice Jan Jireš.  

Ve stejný den se bude konat ustavující zastupitelstvo i v Hořicích na Jičínsku. Členové nového zastupitelstva se sejdou v pět odpoledne v divadelním sále v budově radnice. Na programu je volba starosty a místostarostů, volba členů rady, předsedy finančního i kontrolního výboru.  

Ve čtvrtek 20. října zasedne nové zastupitelstvo i ve Dvoře Králové nad Labem. „Veřejnost zveme od 16:00 do sálu Hankova domu,“ uvedla na webu města mluvčí radnice Miroslava Kameníková

Jak probíhá ustavující zastupitelstvo?  

Ačkoliv to zákon výslovně nestanovuje, mívá ustavující zasedání většinou slavnostnější charakter. Předsedá mu dosavadní starosta, případně nejstarší člen nově zvoleného zastupitelstva do doby, než je zvolen starosta nový. Právě volby starosty, místostarosty a dalších členů rady (pokud je v obci volena) jsou povinnými body programu ustavujícího zasedání. Je nicméně možné už na tomto slavnostním prvním zasedání rozhodovat v jakékoliv jiné záležitosti spadající do pravomoci zastupitelstva obce. Nebývá to ovšem obvyklé. 

Po zvolení nového vedení obce by mělo dojít k předání funkce. Právní předpisy tento akt nijak detailně neupravují s tím, jeho náročnost bude odvislá od místních specifik, jako je výše rozpočtu, rozsah realizovaných investičních akcí, šíře vykonávaných agend nebo počet obyvatel. Oba funkcionáři by v každém případě měli v zájmu dané obce minimálně na předání celé agendy spolupracovat, a to bez ohledu na případné osobní neshody. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto město Trutnov

Štítky ustavující, zastupitelstvo, komunální, politika, starosta, město, jednání, termín, volby, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Alexandr Hrabálek, ODS, Jan Holásek, Jičín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Většina ustavujících zastupitelstev v hradeckém kraji se bude konat příští týden. Hradec je výjimkou  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.