Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Americký voják ji dostal do dluhové spirály, vzala si pět půjček. Sama teď může na osm let do vězení

Policie z Náchoda obvinila osmačtyřicetiletou ženu z úvěrového podvodu. Sama se přitom stala obětí podvodníka, který se vydával za amerického vojáka na misi v zahraničí. Za dva měsíce si měla kvůli svému ctiteli vzít pět půjček.

„Zjištěné a odůvodněné skutečnosti nasvědčují tomu, že obviněná žena měla uzavřít od ledna do února 2022 v pěti případech úvěrové smlouvy u bankovních i nebankovních společností,“ popisuje na webu konkrétní zjištění mluvčí policie Lucie Konečná.  

Aby svému milovanému ze sociálních sítí vyhověla, předkládala nepravdivé údaje. Následně se dostala do dluhové pasti a dál už nebyla schopná své závazky splácet. Poslední z půjček už neměla pro zmíněného vojáka, ale pro sebe. Aby zaplatila dluhy, které si kvůli němu způsobila. „Toto pomyslné vytloukání klínu klínem se dostalo až před kriminalisty, kteří si postupně opatřili veškerý spisový materiál z bankovních i nebankovních společností,“ uvedla mluvčí. Způsobená škoda se pohybuje na částce kolem jednoho milionu korun. 

Paradoxem je, že původně podvedená žena, nyní může sama skončit ve vězení. V případě prokázání viny může za úvěrový podvod na osm let do vězení. 

Jak probíhá komunikace s falešným americkým vojákem?  

Jde o individuální záležitost. Většina svědků se však shoduje, že jde o nenápadný začátek. Například Lenka (její příjmení redakce zná, na její přání nezveřejní) uvedla, že vše začalo komentářem pod fotkou. O pár dní později od podvodníka obdržela první zprávu. „Psal česky, ale měl to plné chyb. Vypadalo to dost strojově. Jako by to posílal robot nebo to přeložil v google překladači,“ uvedla pro Drbnu Lenka.  

Na jeho profilu bylo několik fotografií z vojenského prostředí. Na první pohled obyčejný účet na sociálních sítích, který nebyl ničím nápadný. Po pár dnech dopisování o počasí se začal vyptávat na soukromé věci. Nejdříve se ptal na to, zda má děti nebo manžela. „Následně mi poslal zprávu, že jeho manželka zemřela na rakovinu. Svému dítěti tak údajně musí platit školu,“ uvedla.  

Jelikož je Lenka pravidelnou čtenářkou Hradecké Drbny, poznala v muži podvodníka prakticky okamžitě. V tuto chvíli s ním komunikaci ukončila. Když po několika dnech americký voják nedostal odpověď, stal se profil nedostupným. „Dnes už ho na Facebooku nedohledám,“ vysvětluje Lenka.  

Máme zkušenosti s podvody v on-line prostředí?

Celkem hlasovalo412 čtenářů

Podvody přes internet jsou na denním pořádku  

Za poslední týden policie v Královéhradeckém kraji řešila 29 podobných případů a podvodů v on-line světě. Takzvaný americký voják je pouze jedním z nich. 

Nejčastěji se jednalo o podvedené kupující nebo prodávající na internetových bazarech. Těch bylo celkem 15. „O své peníze přišli, když do zaslaného odkazu vyplnili údaje z platební karty a následně přihlašovací údaje do internetového bankovnictví,“ uvedla na webu policie mluvčí Iva Kormošová. Celková škoda je podle mluvčí 2,5 milionu korun. 

Druhým nejrozšířenějším podvodem posledních dnů je takzvaný falešný bankéř. Ti svým obětem volají a přesvědčí je o tom, že mají napadený bankovní účet. Vše končí výběrem v hotovosti a vložením peněz na bitcoinový účet, kde o své peníze definitivně přijdou. 

Ve spolupráci s Českou spořitelnou téma falešného bankéře velice dobře zpracoval i youtuber, který má kanál s názvem „Jirka vysvětluje věci“. Upozorňuje především na to, jak důvěryhodní umí podvodníci být. Necílí totiž pouze na seniory. Jejich oběťmi jsou často i mladí lidé.  

„Ten podvodník se představí falešným jménem. Pokud si to jméno najdete, zjistíte, že v dané bance skutečně pracuje. Klíčovým navíc je, že po nás vlastně nic nechce. Tu informaci o napadení účtu a to, jak se to mohlo jenom stát, nám vlastně jenom oznamuje,“ uvádí Jiří Burýšek ve svém videu. 

Celková škoda u takto podvedených se za poslední týden vyšplhala na částku 2,6 milionu korun. Nutno podotknout, že člověk, který takto přijde o své peníze, nemá nárok na odškodnění. Defacto o ně přišel svým vlastním zaviněním.  

Policie upozorňuje, abychom si na jednání podvodníků na internetu dávali pozor. Od komunikace nebo obchodu bychom měli odstoupit vždy při první (byť jen sebemenší) pochybnosti. V žádném případě bychom nikdy neměli poskytovat svoje přístupové údaje do internetového bankovnictví, potvrzovací SMS kódy nebo vzdálený přístup do počítače. A to ani zaměstnancům bank nebo úřadů. Dobré je také vědět, že banky napadení účtu nikdy neřeší tímto způsobem. Existuje celá řada nástrojů, jak peníze na účtu ochránit. Nikdy však nebude požadovat, abychom tyto peníze vybrali.  

Hodnocení článku je 96 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky americký, voják, podvod, policie, on-line, sociální, síť, komplic, Náchodsko, obvinění, internet, peníze, krádež, ženy, půjčka, věznice, Náchod, Lucie Konečná, Google, Jiří Burýšek, Česká spořitelna, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Americký voják ji dostal do dluhové spirály, vzala si pět půjček. Sama teď může na osm let do vězení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.