Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velká pardubická, závody na Hrádku i přehrada Les Království. Kam o víkendu v kraji vyrazit?

Počasí během víkendu by mohlo v Královéhradeckém kraji přát. Teploty se dostanou až ke 20 stupňům Celsia. Opět přinášíme několik tipů, kam během soboty a neděle v Královéhradeckém kraji vyrazit. Ať už jde o výročí bitvy u Žďáru, sokolnické setkání, výlety do přírody nebo Velkou pardubickou v sousedních Pardubicích.

Podzimní slavnosti v Nové Pace 

Nová Paka pořádá první ročník podzimních slavností. Hlavní program se uskuteční přímo v centru města na Masarykově náměstí. V plánu je vystoupení základních škol, domova dětí a mládeže a také hudební program. O ten se postará například Heidi Janků nebo Standa Hložek. Celé slavnosti skončí po setmění ohňostrojem.  

Výročí bitvy u Žďáru  

Během soboty se bude ve Stříteži u Trutnova konat vzpomínková akce k uctění památky padlých v bitvě u Žďáru v roce 1745. Na programu bude dobový vojenský tábor, pietní akt u pamětního kříže bitvy ve Stříteži, bitevní ukázka, komentovaná prohlídka bojiště a další. 

Akce se koná u příležitosti výročí bitvy u Žďáru, ve které se střetla vojska Marie Terezie podporovaná saskými spojenci s armádou pruského krále Fridricha II. Nebude chybět ani výstava artefaktů připomínající tuto bitvu. 

Sokolnické setkání v Opočně  

V Opočně se do neděle koná 55. Národní sokolnické setkání s mezinárodní účastí. Během sobotního dopoledne jsou na plánu ukázky výcviku dravců a odjezd do honiteb. Celá akce skončí v 19:00 slavnostním obřadem na nádvoří opočenského zámku.  

Na Hrádek za komentovanými prohlídkami nebo krosem  

Hrádek u Nechanic tento víkend nabídne hned dvě akce. V první řadě jde o speciální komentované prohlídky s nahlédnutím do běžně nepřístupných prostor. Ty se konají ještě dnes od 16:00, 16:30 a 17:00. Nutná je rezervace.  

Druhá akce se koná v sobotu a jde o Kros na Hrádku. Závod jde popsat jako noblesní běžecký závod na čtyři míle přímo anglickým parkem. Do něho se mohou zapojit i děti. Pro ně je připravená trasa na 900 yardů (zhruba 800 metrů).  

Sousední Pardubice nabídnou Velkou pardubickou  

Velká pardubická s Českou pojišťovnou se poběží v neděli 9. října 2022. Na jejím startu by mělo stát 15 koní z České a Slovenské republiky. Startovní čísla jim z osudí vytáhl trojnásobný vítěz Velké pardubické, čtyřnásobný vítěz Gran Premio Merano Josef Bartoš.  

O víkendu nás čeká babí léto. Naměříme 20 stupňů

Během víkendu do východních Čech dorazí pravé babí léto. Většinou se obejdeme bez deště i dešťových přeháněk. A i maximální denní teploty příjemně překvapí. V maximech se rtuť teploměru dostane ke 20 stupňům Celsia. Pravděpodobně nejhorším dnem...

Kam během víkendu do přírody?  

Přehrada Les Království 

Vodní nádrž Les Království nedaleko obce Bílá Třemešná je lákadlem pro každého, kdo si chce udělat povedené podzimní fotky. Nachází se zhruba čtyři kilometry od Dvora Králové nad Labem a lze jí navštívit například při cestě do Trutnova nebo Krkonoš. 

Přehrada byla postavená v roce 1920 po ničivé povodni, která zasáhla celé údolí Labe až po Pardubice. Stavba trvala rovných deset let. Její cena se tenkrát vyšplhala na částku, za kterou dnes koupíte malý byt v centru Hradce Králové. Výstavba stála pouhých 4,7 milionu korun. Po dokončení výstavby šlo o největší vodní nádrž v tehdejší Česko­slovenské republice. 

Městské lesy Hradec Králové 

Do přírody můžeme vyrazit i v Hradci Králové. Na okraji krajské metropole se na ploše 3.800 hektarů rozkládají městské lesy. Kvůli své deset kilometrů dlouhé cyklostezce lákají především sportovce. Rodiny s dětmi mohou do lesů na několik zajímavých atrakcí. 

Pro děti je zde vybudované dřevěné hradiště a také lesní pohádková a vodnická stezka nebo planetární stezka. Je zde i ohrada s divokými prasaty Pepinou a Bobem. Svůj výběh tu mají i daňci a další lesní zvěř. Lesy jsou snadno dostupné pěšky, na kole, autem nebo linkou MHD z centra města. 

Prachovské skály 

Výlet do Prachovských skal lidé velice často spojují s návštěvou Jičína – města pohádek. Tato dvě místa jsou od sebe vzdálená pouhých šest kilometrů. Skalní město, o kterém zpívá Ivan Mládek, je přístupné celoročně. Jsou zde pro turisty vytvořeny tři prohlídkové okruhy. 

Nejvyšší skály měří až 40 metrů. Turisté mohou využít i několik volně přístupných rozhleden. Mezi nejnavštěvovanější místa patří Vyhlídka Českého ráje, Americká sluj, vyhlídka prof. Hekena či Císařská chodba. 

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gerald Blondy | Zdroj Kudy z nudy

Štítky kam vyrazit, Královéhradecký, kraj, víkend, Hradec Králové, Nová Paka, Les Království, Velká pardubická, kultura, volný, čas, tip, přehrada, Hrádek, Vodní nádrž Les Království, Královéhradecký kraj, příroda, Pardubice, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velká pardubická, závody na Hrádku i přehrada Les Království. Kam o víkendu v kraji vyrazit?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.