Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ve Špindlerově Mlýně bourají historickou budovu. Podle starosty bez povolení

V centru Špindlerova Mlýna začala demolice stavby bývalé zotavovny Pětiletka, jejíž součástí byla Špindlerovská hospoda. Bourání začalo 26. září, přestože stavební úřad nevydal povolení k odstranění stavby. Objekt v posledních letech chátral, provoz Špindlerovská hospoda ukončila loni v srpnu. Na případ upozornil server Novinky.cz.

"To, že demolice začala, jsem se dozvěděl, když jsem šel do práce. Okamžitě jsem upozornil, že pravděpodobně dochází k nezákonnému odstraňování stavby," řekl starosta největšího krkonošského střediska Vladimír Staruch. Stavební úřad podle něj dostal od vlastníka objektu žádost o odstranění stavby, ke které se město jako účastník řízení vyjádřilo, ale povolení úřad nevydal, demolice začala pouze na základě statického posudku.

Podle serveru iDNES.cz je cílem vlastníka objektu, společnosti Projekt centrál, na místě Pětiletky vystavět apartmánový komplex. Předseda představenstva společnosti Projekt centrál Tomáš Kapoun na otázky MF DNES, proč firma zahájila demolici bez povolení a jaké má ve Špindlerově Mlýně záměry, nechtěl odpovídat.

"Požádali si o předběžný souhlas, aby věděli předběžná stanoviska města ke stavebnímu řízení. Rada města vydala souhlasné vyjádření k odstranění stavby za předpokladu, že poběží řádné stavební řízení. Věděli jsme, že je objekt ve špatném stavu a je snaha ho nahradit novým. Předpokládali jsme ale, že bude řádné stavební řízení, kdy dojde k posouzení stavu objektu a bude navržen postup demolice. Tedy, že se teprve rozhodne, jestli půjde o částečnou či úplnou demolici a v jakém rozsahu bude případně objekt nahrazen," řekl Staruch.

Demolice podle něj pokračuje, přestože stavební úřad vydal výzvu k zastavení prací. "Stavební úřad postupoval podle stavebního zákona, následně odeslal první výzvu k zastavení práce, ale práce pokračují dál," uvedl starosta.

Za zbourání areálu bez demoličního výměru investorovi hrozí pokuta až 200 tisíc korun. "Otázkou je, jestli výše pokuty bude odpovídat krokům, které stavebník učinil. Nemáme nyní žádný zákonný prostředek, jak zabránit tomu, aby demolice pokračovala. Pokud vím, tak věc by už měla prověřovat policie," řekl Staruch.

Starosta také řekl, že radnice předpokládala, že zchátralý objekt v budoucnu nahradí nový, ale v kontextu aktuálního územního plánu a územní studie centra. "Počítalo se s tím, že jednou může dojít k odstranění stavby a její nahrazení novým objektem, ale za předpokladu, že objekt bude v takovém stavu, že nebude možné provést jeho rekonstrukci. Pokud se někdy jednalo na radnici, co by tam mohlo vzniknout, tak se vždy hovořilo jen o hotelu. Město nikdy nesouhlasilo, že by v novém objektu měly být apartmány," řekl Staruch.

Špindlerovská hospoda byla založena na počátku 20. století zřejmě na místě starší stavby, není památkově chráněná.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Gerhard | Pixabay

Štítky ČR, stavby, kriminalita, hotely, Špindlerův Mlýn, demolice, hospoda, stavební úřad, PROJEKT CENTRÁL a.s., Mladá fronta DNES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve Špindlerově Mlýně bourají historickou budovu. Podle starosty bez povolení  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.