Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Odsouzení v kauze manipulace tendrů na nemocnici Náchod se odvolali

Oba odsouzení v kauze manipulace dvou miliardových tendrů na přestavbu krajské nemocnice Náchod se odvolali. Jde o bývalého vedoucího odboru investic Královéhradeckého kraje Emila Kmoníčka a bývalého hejtmanova poradce Lubomíra Červinského. Krajský soud v Hradci Králové je v dubnu potrestal pětiletými tresty vězení. Oba u soudu vinu odmítli, pro podání odvolání si ponechali lhůtu. Státní zástupce se neodvolal.

Krajský soud se kauzou letos na jaře zabýval podruhé, trest uložil i Červinskému, kterého předtím osvobodil. Každý z obžalovaných dostal také peněžitý trest 100.000 korun, Kmoníček navíc zákaz činnosti na dobu pěti let. Odvolání bude řešit Vrchní soud v Praze. Spis mu zatím krajský soud neposlal.

Kmoníček a Červinský se u soudu zodpovídali z trestných činů sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě a z pokusu o zneužití pravomoci úřední osoby. Trestné činy nebyly dokonány. Obžalovaným hrozí až 12 let vězení.

Machinace se týkají tehdejšího druhého a třetího tendru na přestavbu krajské Oblastní nemocnice Náchod, které kraj neúspěšně organizoval v letech 2015 až 2016. Ani jeden z tendrů, první měl hodnotu 1,19 miliardy korun bez daně a druhý 1,3 miliardy korun bez daně, kraj nedotáhl do konce. Podle spisu oba obžalovaní činili kroky, aby zakázku získala stavební firma Metrostav. Kdyby Metrostav zakázky dostal, tak v prvním případě by jím vedené sdružení se společností VCES získalo podle obžaloby neoprávněný zisk 27 milionů korun. U druhého tendru by Metrostav měl neoprávněný zisk 13 milionů korun.

Kmoníček byl podle spisu v e-mailovém kontaktu se dvěma manažery Metrostavu, jimž poskytoval před vypsáním tendru zadávací dokumentaci a umožňoval jim vznášet k ní připomínky. Červinský podle obžaloby vše řídil a kvalifikační požadavky na uchazeče koncipoval tak, aby Metrostav měl výhodu v soutěži.

Krajský soud v Hradci Králové při prvním rozsudku v červenci 2020 potrestal Kmoníčka pětiletým trestem vězení a Červinského osvobodil. Případ vrátil k novému projednání odvolací Vrchní soud v Praze, který loni v září rozhodnutí hradeckého soudu zrušil. Vrchní soud v odůvodnění uvedl, že krajský soud nedodal přesvědčivé odpovědi na všechny otázky, například měl lépe vyhodnotit, jaké kompetence měli oba obžalovaní a jaké byly vztahy mezi všemi aktéry případu.

Stavební firmu na stavbu nemocnice se podařilo kraji vybrat až ve čtvrté soutěži. Stalo se jí konsorcium firem Geosan Group a BAK stavební společnost. Stavba dvou nových pavilonů začala v dubnu 2018 a skončila v září 2020.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martin Vašíček

Štítky ČR, soud, stavby, nemocnice, Náchod, Oblastní nemocnice Náchod, věznice, Krajský soud v Hradci Králové, Metrostav, Královéhradecký kraj, krajský soud v Česku, Vrchní soud v Praze, Geosan Group, VCES

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Odsouzení v kauze manipulace tendrů na nemocnici Náchod se odvolali  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.