Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Kvůli drahému plynu zastaví sklárna v Harrachově výrobu, lidi propustí

Majitel Sklárny a minipivovaru v Harrachově na Jablonecku František Novosad se rozhodl kvůli vysokým cenám plynu zastavit v listopadu výrobu a na dva měsíce vyhasit sklářskou pec. Většinu z 90 zaměstnanců plánuje propustit. Vyrábět chce znovu od poloviny ledna. Zatímco letos firma musela nakupovat plyn za spotové ceny v průměru za 200 eur za megawatthodinu (4900 Kč), na příští rok má plyn zajištěný za výrazně nižší cenu 26 eur (640 Kč), řekl dnes ČTK Novosad.

Sklářská výroba patří k energeticky velmi náročným odvětvím, i když se podle Novosada snaží firma šetřit a sklo taví jen obden, spotřebu výrazně snížit nedokáže. Malá krkonošská sklárna spotřebuje ročně kolem 8000 megawatthodin plynu. Zatímco loni za něj za celý rok zaplatila 4,5 milionu korun, letos už náklady na plyn překročily 20 milionů a ještě není konec roku. "Utratili jsme už i 12 milionů, které jsme si v minulých letech našetřili na novou pec," řekl majitel sklárny.

Sklářskou výrobu nelze zastavit ze dne na den. "Budeme muset pec postupně vyhasit, potrvá to týden, provoz navíc budeme muset i v listopadu a prosinci temperovat, aby nepopraskaly trubky," řekl majitel sklárny. I když budou podle něj sebeopatrnější, pec bude po vyhašení poškozená a bude nutné ji opravit. "Na to, abychom postavili novou, jak jsme původně plánovali, už nemáme," dodal. Znovu chtějí v peci zapálit po Novém roce a zhruba o dva týdny později začít znovu vyrábět. "Doufám, že se zaměstnanci vrátí, na to abych je ty dva měsíce držel, už nemám," dodal.

Vláda v září schválila pomoc pro velkoodběratele elektřiny a plynu, výhledově by měli čerpat podporu kvůli vysokým cenám energií. Na program je připraveno 30 miliard korun. Energeticky náročné firmy budou moci získat až 200 milionů korun, ostatní nejvýš 45 milionů. Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) je podpora určená zejména firmám ze zpracovatelského průmyslu, dále těžebního průmyslu, ale také zemědělství či lesnictví. Podle Novosada to ale bude až na příští rok. "Letos nám nikdo nepomůže," posteskl si.

Harrachovská sklárna je nejstarší fungující sklárnou v Evropě a letos slaví 310 let od svého založení. Podnik vyrábí luxusní nápojové a užitkové sklo a křišťálové lustry, v loňském roce utržila sklárna přes 50 milionů korun, o pětinu víc než v roce 2020. Součástí areálu je sklářské muzeum, prodejna českého skla a porcelánu, výtvarná dílna, minipivovar, pivní lázně, hotel a restaurace. Zda zůstane tato část areálu otevřená, zatím podle Novosada není rozhodnuto.

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Radim Němeček

Štítky sklárna, Harrachov, sklo, energie, firmy, ČR, propouštění, František Novosad, výroba, pec, okres Jablonec nad Nisou, Jozef Síkela, Starostové a nezávislí, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli drahému plynu zastaví sklárna v Harrachově výrobu, lidi propustí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.