Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Deset z 16 poslanců a senátorů v hradeckém kraji se stalo i zastupiteli

Sedm z jedenácti poslanců z Královéhradeckého kraje bude po nynější obecních volbách i zastupiteli v obcích a městech, kde bydlí. Z pěti senátorů v obvodech v Královéhradeckém kraji zasednou do obecních zastupitelstev tři.

Hnutí ANO bude v zastupitelstvu Hradce Králové nadále zastupovat poslanec Jiří Mašek. Poslanec ANO Petr Sadovský bude zastupitelem v Dobrušce a poslankyně ANO Jana Berkovcová zasedne v zastupitelstvu Nového Města nad Metují na Náchodsku. Zastupitelem v Trutnově za ODS bude i nadále poslanec a bývalý starosta Trutnova Ivan Adamec. V Týništi nad Orlicí na Rychnovsku bude zastupitelkou poslankyně Vladimíra Lesenská z SPD.

Poslanci hnutí STAN, starosta Nové Paky na Jičínsku Josef Cogan a starostka Mladých Buků na Trutnovsku Lucie Potůčková, obecní volby v čele svých kandidátek jasně vyhráli a budou tedy dál zastupiteli.

Do zastupitelstva v Náchodě kandidoval z 20. místa kandidátky KDU-ČSL poslanec a bývalý předseda lidovců Pavel Bělobrádek. Díky preferenčním hlasům se posunul na místo druhého náhradníka. V Předměřicích nad Labem na Hradecku na posledním 15. místě kandidátky ODS figuroval poslanec Pavel Staněk. Zastupitelem se nestal. Na posledním, 37. místě kandidátky koalice HDK a TOP 09 v Hradci Králové byl poslanec TOP 09 Matěj Ondřej Havel. Ani on se zastupitelem nestal.

Z 11 poslanců zvolených v kraji v loňských sněmovních volbách se o místo v zastupitelstvu neucházela pouze poslankyně za ANO Klára Dostálová z Hořic na Jičínsku.

Senátor za hnutí STAN a starosta Vrchlabí Jan Sobotka opět jednoznačně zvítězil ve vrchlabských komunálních volbách v čele sdružení Zvon. Senátor v obvodu Hradce Králové Jan Holásek se z čela kandidátky hnutí Rozvíjíme Hradec stal zastupitelem v Hradci Králové. V Senátu je Holásek členem klubu SEN 21 a Piráti a je i krajským zastupitelem.

Senátor v obvodu Jičín Tomáš Czernin (TOP 09) se opět stal zastupitelem v Dymokurech na Nymbursku. Czernin mandát senátora v aktuálních volbách obhajuje, ve druhém kole senátní volby se 30. září a 1. října utká s kandidátem hnutí ANO Jiřím Dědečkem.

Senátor v obvodu Náchod a hradecký hejtman Martin Červíček (ODS) v místě svého bydliště do zastupitelstva nekandidoval. Stejně tak nekandidoval ani senátor v obvodu Rychnov nad Kněžnou Jan Grulich (TOP 09).

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Petr Bezděk

Štítky ČR, volby, sněmovna, senát, obce, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, ANO 2011, Hradec Králové, ODS, TOP 09, Starostové a nezávislí, Jana Berkovcová, Petr Sadovský, Jiří Mašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Deset z 16 poslanců a senátorů v hradeckém kraji se stalo i zastupiteli  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.