Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

ANKETA: Souhlasíte s vytvořením hradecké pětikoalice bez účasti vítězného hnutí ANO?

V Hradci Králové se pravděpodobně zopakuje situace, která nastala u krajských voleb v roce 2016. Vítězné hnutí ANO skončí v opozici a vládu města převezmou ostatní strany spojené v koalici. Posty primátora, náměstků a radních tak s největší pravděpodobností obsadí lídři koalice HDK a TOP09 s podporou HP a LES, ODS, Pirátů, Změny pro Hradec a hnutí Rozvíjíme Hradec. Souhlasíte s vytvořením této koalice?

V Hradci Králové komunální volby definitivně vyhrálo hnutí ANO, které získalo celkem 24,52 procenta hlasů a 13 mandátů. Hradecký demokratický klub byl na druhém místě s 13,67 procenty a třetí příčku obsadilo ODS s 10,27 procenty. I přesto vypadá, že vítězné hnutí skončí v opozici. Nemá totiž partnery, se kterými by vytvořil většinovou koalici.  

Souhlasíte s vytvořením široké pětikoalice HDK, ODS, Pirátů, Změny pro Hradec a Zelených s hnutím Rozvíjíme Hradec?

Celkem hlasovalo5558 čtenářů

Pro ANO bylo jistou možností spojení s ODS a přizváním dalšího hráče. „Pro naše hnutí by byla reálná spolupráce s hnutím Rozvíjíme Hradec,“ řekla Hradecké Drbně lídryně ANO Jana Šandová. O tuto spolupráci však nováček na hradecké politické scéně neměl zájem. Poslední možností bylo přizvání SPD, s čímž zase nesouhlasili občanští demokraté.  

Matematika je v tomto neúprosná. Vytvořená pětikoalice by v hradeckém zastupitelstvu získala 21 křesel, což je nadpoloviční většina. Zástupci ANO a SPD by tak museli do opozice. O tom, zda podobné uskupení pěti subjektů skutečně vznikne se má rozhodnout zítra.  

VOLBY 2022: S opozicí nepočítám, ale jsem na to připravená, říká vítězka voleb Šandová

S velkým náskokem v Hradci Králové vyhrálo volby hnutí ANO. V celkovém počtu získalo 24,5 procenta. Na druhém místě je HDK se 13,5 a na třetím ODS s 10 procenty. Lídryně vítězného hnutí Jana Šandová by se teoreticky mohla stát historicky první...

V Královéhradeckém kraji letos o přízeň voličů v komunálních volbách usilovalo 11 177 kandidátů. O místa zastupitelů se ucházeli ve 447 městech a obcích.  

Volby v roce 2018 vyhrálo hnutí ANO, které v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu získalo 11 mandátů. Hradecký demokratický klub měl sedm mandátů, ODS a Piráti po pěti mandátech. Po třech mandátech získaly uskupení Změna pro Hradec a Zelení, lidovecká Koalice pro Hradec a KSČM. Koalici s nejtěsnější většinou 19 hlasů vytvořilo hnutí ANO s ODS a uskupením Změna pro Hradec a Zelení. Po odchodu Změny a Zelených se však koalice na podzim 2020 rozpadla a nová nevznikla. 

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lenka Dvořáková

Štítky koalice, Hadec Králové, volební, období, komunální, 2022, smlouva, zastupitelstvo, politika, Hradec Králové, ANO 2011, ODS, Hradecký demokratický klub, Česká pirátská strana, TOP 09, Svoboda a přímá demokracie, KSČM

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Miroslav Bednář

Pokud někdo hlasoval pro podvod na voličích, je MK ho líto, protože je úplně mimo a nechápe o čem je povolební jednání!

Čtvrtek, 29. září 2022, 13:10Odpovědět

ANKETA: Souhlasíte s vytvořením hradecké pětikoalice bez účasti vítězného hnutí ANO?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.