Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

VOLBY 2022: Tomáš Czernin má pro finále voleb do Senátu na Jičínsku podporu kandidátky STAN

Společný kandidát koalice Spolu, tedy ODS, TOP 09 a KDU-ČSL, v obvodu Jičín Tomáš Czernin (TOP 09) získal pro druhé kolo senátních voleb podporu Dany Kracíkové (STAN), která se umístila třetí. Czernin o další podporu před druhým kolem usilovat nebude.

V prvním kole získal 28,99 procenta hlasů. Ve druhém kole se utká s podnikatelem a krajským zastupitelem Jaromírem Dědečkem (ANO), který v prvním kole dostal 26,17 procenta hlasů. Oba úspěšní kandidáti vyzvali voliče, aby přišli k druhému kolu senátních voleb, bude podle nich rozhodovat každý hlas.

Dosavadní starostka Železnice na Jičínsku, krajská zastupitelka a bývalá ředitelka krajské Oblastní nemocnice v Jičíně Dana Kracíková skončila v prvním kole třetí se ziskem 12,88 procenta hlasů. "Pana senátora Czernina jsem podpořila, protože si myslím, že je důležité, aby ho lidé volili. Je bytostný demokrat a čestný člověk, budu se mu snažit maximálně pomoci," řekla Kracíková.

Dědeček řekl, že veřejně o podporu pro druhé kolo žádného z neúspěšných kandidátů neusiluje. "Pokud mi podporu někdo z nich vysloví, budu rád," řekl.

Čtvrtý v pořadí skončil René Franěk (Svobodní) se ziskem 11,14 procenta hlasů, pátá Eva Kotyzová (SPD), kterou volilo 9,99 procenta lidí, šestá Marta Martinová (Piráti) se ziskem 7,21 procenta hlasů a sedmý Václav Ort (KSČM), který dostal 3,58 procenta hlasů.

Před šesti lety v senátních volbách v obvodu Jičín Czernin ve druhém kole se ziskem 59,13 procenta hlasů porazil starostu Jičína Jana Malého (ANO). V Senátu Czernin nahradil sociálního demokrata Josefa Táborského, který byl senátorem v letech 2010 až 2016. Mezi roky 1998 až 2010 byl senátorem za Jičínsko Jiří Liška (ODS).

Volební obvod č. 37, do něhož kromě Jičínska spadá i část Nymburska, je jediným v Královéhradeckém kraji, v němž se senátní volby v září konají.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Tomáše Czernina

Štítky ČR, volby, senát, Jičínsko, Tomáš Czernin, Starostové a nezávislí, okres Jičín, TOP 09, Dana Kracíková, Jičín, ODS, KDU-ČSL, ANO 2011, Jaromír Dědeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Tomáš Czernin má pro finále voleb do Senátu na Jičínsku podporu kandidátky STAN  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.