Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VOLBY 2022: Řada měst už má jasno o vládnoucích koalicích. Hradec bude vyjednávat ve čtvrtek

Řada menších měst už má vyjednanou novou vládnoucí koalici. Jde například o Trutnov nebo Náchod. Například v Hradci Králové se mluví o široké pětikoalici bez účasti vítězného hnutí ANO. První oficiální jednání by mělo proběhnout ve čtvrtek.

Výsledky voleb v Trutnově ukazují, že dlouholeté působení ODS v čele radnice místním vyhovuje. Občanští demokraté vyšli z voleb jako nejsilnější s celkem 11 mandáty. Vládnoucí koalice vznikla v kavárně U Tří Korunek ještě v den voleb.  

Vyjednávání nebylo složité. Prakticky došlo pouze k potvrzení stávající spolupráce a vytvoření staronové koalice, která se skládá z ODS, Volby pro město, Pirátů a Sdružení pro Trutnov s podporou STAN. Celkem je 19 mandátů ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu.  

„Z výsledku voleb mám radost. Bylo to o tom, zda místní skousnou změnu starostů. Současný výsledek občanských demokratů je z velké zásluhy bývalého starosty Ivana Adamce,“ řekl v den voleb novinářům starosta města Michal Rosa.  

Náchod povede Birke. Tentokrát ne v oranžových barvách  

Zásadní změna nenastane ani na radnici v Náchodě. Ve starostovském křesle zůstane Jan Birke, který letos poprvé nekandidoval pod hlavičkou ČSSD. Vytvořil vlastní politické hnutí s názvem Jan Birke pro Náchod. To bude spolupracovat s ODS, STAN, Východočechy a Patrioty Náchoda. Toto uskupení nakonec získalo 17 mandátů. Opozici zůstane 10 hlasů.  

„Dlouho jsem uvažoval, koho do koalice vzít. Nakonec jsem si řekl, že co máme, funguje. Tak proč to zásadním způsobem měnit,“ uvedl pro ČTK Birke. Ustavující jednání zastupitelstva města, kde proběhne volba starosty, místostarostů, devíti radních a předsedů a členů kontrolního a finančního výboru, se uskuteční ve čtvrtek 20. října. 

VOLBY 2022: Nadvláda ODS v Náchodě pokračuje, starostou by měl být opět Birke

Na koalici v devatenáctitisícovém Náchodě se dohodlo vítězné uskupení sociálního demokrata a dlouholetého starosty města Jana Birkeho nazvané Jan Birke pro Náchod s koalicí ODS, STAN, Východočeši a Patrioty Náchoda.

Další města čekají na konečné potvrzení  

Například v Rychnově nad Kněžnou vyhrálo hnutí Nezávislých za Rychnov. O budoucí koalici se předběžně jednalo v den voleb. Podle současného starosty Jana Skořepy bude ve městě vládnout staronová koalice.  

Podobná situace je i v Jičíně. Komunální volby tam vyhrálo ANO, které získalo sedm mandátů. Lídr Kandidátky a stávající starosta Jan Malý už v den voleb avizoval, že se svou funkci pokusí obhájit. V tomto týdnu probíhají schůzky, ze kterých by mohla vzniknout koalice vítězného hnutí se Sdružením pro Jičín, Volbou pro město (VPM) a se sdružením Za prosperující Jičín s TOP 09 a STAN. 

Hnutí ANO by mohlo ve vedení města zůstat i ve Dvoře Králové nad Labem. Dosavadní starosta a lídr kandidátky Jan Jarolím by preferoval pokračování stávající čtyřkoalice. Ta je tvořena z vítězného hnutí Sportovců pro Dvůr, sdružení Síla Dvora a Pirátů.  

V Hradci Králové se bude vyjednávat ve čtvrtek  

Zvláštní situace nastala v Hradci Králové, kdy vítěz voleb pravděpodobně skončí v opozici. Hnutí ANO má pro sestavení koalice nevýhodnou pozici. Jedinými možnými hráči jsou SPD nebo ODS. To však možná skončí v široké pětikoalici. O té už se začalo mluvit v den voleb.  

„Všechny strany si na čtvrteční schůzku vezmou věci, které z jejich pohledu musí být reflektované. Bez toho se totiž nepůjde posunout dál a bavit se o nějakých personáliích,“ uvedla pro Drbnu lídryně HDK a možná adeptka na primátorku Hradce Králové Pavlína Springerová.     

O sestavení náměstků a radních mluvit odmítla. O trochu konkrétnější byl Miroslav Hloušek, který kandidoval z prvního místa kandidátky ODS. „Někteří se zhlédli v modelech jiných měst. Například v Olomouci je těch náměstků šest,“ uvedl pro Drbnu. Současná radnice má náměstky čtyři.  

VOLBY 2022: V Hradci by mohla vládnout pětikoalice v čele s primátorkou. Bez vítězného hnutí ANO

Hradec Králové by mohl mít první primátorku v historii. Paradoxně však pravděpodobně nevzejde od vítěze voleb a hnutí ANO, ale Hradeckého demokratického klubu (HDK). Ten skončil na druhém místě. Už včera se její zástupci sešli s Piráty, ODS,...

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO, které získalo 24,52 procenta hlasů a 13 mandátů. Na druhém místě skončila koalice HDK a TOP 09. Ta získala 13,67 procenta a sedm mandátů. Na třetím místě je ODS s pěti mandáty a 10,27 procenty hlasů. Do zastupitelstva se dostali i Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec, SPD a koalice Změna pro Hradec a Zelení.   

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, komunální, vyjednávání, koalice, Náchod, Trutnov, Rychnov, Jičín, Hradec Králové, výsledky, ČR, 2022, ODS, ANO 2011, radnice, Jan Birke, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Řada měst už má jasno o vládnoucích koalicích. Hradec bude vyjednávat ve čtvrtek  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.