Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VOLBY 2022: Nadvláda ODS v Náchodě pokračuje, starostou by měl být opět Birke

Na koalici v devatenáctitisícovém Náchodě se dohodlo vítězné uskupení sociálního demokrata a dlouholetého starosty města Jana Birkeho nazvané Jan Birke pro Náchod s koalicí ODS, STAN, Východočeši a Patrioty Náchoda.

V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu bude mít trojkoalice 17 hlasů. Na starostu bude navržen současný starosta Jan Birke, který v čele Náchoda stojí od roku 2010. Na kandidátce uskupení Jan Birke pro Náchod jsou sociální demokraté a nezávislí kandidáti.V opozici budou Piráti, TOP 09, Zelení, kteří vystupují pod značkou Za moderní Náchod s úctou k tradicím, dále hnutí ANO, SPD a KDU-ČSL. "Budu jediným kandidátem na starostu. Hodně jsem zvažoval, koho do koalice vzít, nakonec jsem se rozhodl, že co funguje, nehodlám měnit. Koalice bude mít 17 hlasů, opozice deset," řekl Jan Birke.

Ustavující jednání zastupitelstva města, kde proběhne volba starosty, místostarostů, devíti radních a předsedů a členů kontrolního a finančního výboru, se uskuteční ve čtvrtek 20. října 2022 v 16:30 ve velkém sále Městského divadla Dr. J. Čížka. "V následujících dnech, respektive do ustavujícího jednání zastupitelstva bude připravena k podpisu koaliční smlouva a programové prohlášení nově vzniklé trojkoalice, ve které bude upřesněno i personální obsazení jednotlivých pozic. S největší pravděpodobností se bude jednat o podobné rozložení vedení města jako v tomto volebním období," uvedla mluvčí radnice Nina Adlof.

Kandidátka Jan Birke pro Náchod získala 12 mandátů v zastupitelstvu, druhé skončilo ANO se čtyřmi mandáty a třetí Piráti, TOP 09, Zelení budou mít tři zastupitele. Čtvrtí ODS, STAN, Východočeši získali tři mandáty, dva zastupitele budou mít na pátém místě Patrioti Náchoda. Šestá je KDU-ČSL se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí SPD s jedním zastupitelem.

Na koalici se po volbách před čtyřmi lety dohodla vítězná ČSSD s koalicí ODS a STAN, KDU-ČSL a Patrioty města Náchoda. V sedmadvacetičlenném zastupitelstvu měla čtyřkoalice 19 hlasů. Funkci starosty obhájil Birke (ČSSD). Sociální demokraté ve volbách v roce 2018 získali v náchodském zastupitelstvu za 33 procent hlasů 11 křesel, koalice ODS a STAN měla tři mandáty, tři křesla získali i lidovci. Patrioti města Náchoda měli dva mandáty. V opozici skončilo hnutí ANO s pěti mandáty a uskupení Pirátů a Zelených se třemi mandáty.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Jana Birkeho

Štítky ČR, volby, obce, Náchod, Jan Birke, ODS, koalice, Starostové a nezávislí, sociální demokracie, KDU-ČSL, Česká pirátská strana, ANO 2011, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Nadvláda ODS v Náchodě pokračuje, starostou by měl být opět Birke  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.