Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2022: V menších městech už vznikají vládnoucí koalice. Řada z nich bude mít staronové starosty

V menších městech Královéhradeckého kraje už vznikají vládnoucí koalice. Například v Trutnově bude i nadále pokračovat čtyřkoalice v čele s ODS. Další konkrétní podoba se rýsuje i v Jičíně, Vrchlabí nebo Náchodě. Ve všech těchto městech chtějí starostové svá křesla obhájit.

Volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO. V sedmatřicetičlenném zastupitelstvu získalo celkem 13 mandátů. Na druhém místě je HDK se sedmi mandáty, na třetím ODS s pěti. Piráti mají čtyři, SPD a nové hnutí Rozvíjíme Hradec čtyři. Dva mandáty získala i koalice Změny pro Hradec a Zelených.

V Trutnově se dlouhodobě daří občanským demokratům

Koalici v třicetitisícovém Trutnově by měla ve volbách vítězná ODS opět vytvořit s Volbou pro město, Piráty a Sdružením pro Trutnov. Ve třiatřicetičlenném zastupitelstvu bude mít čtyřkoalice 19 hlasů, dosud jich měla 21. Na starostu by měl být navržen stávající starosta a lídr ODS Michal Rosa. „V tuto chvíli jsme si na to podali ruce a předpokládám, že to po neděli dáme na papír," řekl.

Letošní obecní volby podle Rosy nebyly o práci odvedené ve městě, ale o hodnocení celostátní politiky. "Z toho pohledu pokládám zisk ODS za dobrý výsledek," uvedl Rosa. Situace byla pro ODS podle něj komplikovanější i v tom, že loni v prosinci ve funkci skončil dlouholetý starosta Ivan Adamec (ODS). "Bylo to i o tom, zda Trutnováci změnu schválí. Mám radost, že tak učinili. Výsledek ODS je z velké části dílem Ivana Adamce," uvedl Rosa.

VOLBY 2022: S opozicí nepočítám, ale jsem na to připravená, říká vítězka voleb Šandová

S velkým náskokem v Hradci Králové vyhrálo volby hnutí ANO. V celkovém počtu získalo 24,5 procenta. Na druhém místě je HDK se 13,5 a na třetím ODS s 10 procenty. Lídryně vítězného hnutí Jana Šandová by se teoreticky mohla stát historicky první...

V Jičíně vyhrálo ANO. Jan Malý chce obhájit křeslo starosty

Komunální volby v Jičíně vyhrálo hnutí ANO, získalo sedm mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Stávající starosta Jan Malý bude opět kandidovat na starostu. Druzí skončili Patrioti a sportovci pro Jičín se čtyřmi mandáty. Třetí Sdružení pro Jičín (KDU-ČSL) bude mít tři zastupitele.

„Jsem spokojený, když hnutí ANO vyhrálo. Byl jsem v čele kandidátky, budu kandidovat na starostu," řekl Malý. Ten už včera večer řekl, že preferuje stávající koalici hnutí ANO se Sdružením pro Jičín, Volbou pro město (VPM) a se sdružením Za prosperující Jičín s TOP 09 a STAN.

Současná koalice má 13 mandátů z 21. „Nejsem na to sám, nejsem diktátor, to znamená čeká nás o tom diskuse," řekl Malý. S jedinou stranou, se kterou vyloučil povolební spolupráci, je SPD.

VOLBY 2022: Tvorba koalic může potlačit výsledek voleb. Hradecký kraj to zažil před šesti lety

Historie v Královéhradeckém kraji už ukázala, že výsledky voleb můžou vzít za své. Například o krajských volbách v roce 2016 se v kraji mluví jako o podvodu na voliče. Ačkoliv s jasným náskokem vyhrálo hnutí ANO, nakonec skončilo na druhé koleji....

Vrchlabí zůstane dlouholetý starosta

Ve Vrchlabí ve volbách opět zvítězilo sdružení Zvon senátora a dlouholetého starosty Jana Sobotky. Druhé je uskupení Vrchlabí do toho!, třetí Volba pro město (VPM) a čtvrtá ODS. Podle starosty Jana Sobotky by měla pokračovat koalice Zvon a VPM.

„S VPM spolupracujeme 24 let a chtěli bychom, aby spolupráce dál pokračovala. Chceme dokončit řadu projektů, nechceme tady nechat nedodělané věci. V šuplíku máme navíc řadu plánů, které bychom rádi realizovali. Koaliční smlouvu s VPM jsme nikdy neměli, a ani tentokrát ji uzavírat nebudeme," řekl Sobotka, který v čele města stojí od roku 1998. Sobotka je od ledna 2018 senátorem (za STAN).

Sdružení Zvon získalo 42,7 procenta hlasů, což znamená v jednadvacetičlenném zastupitelstvu devět křesel. Vrchlabí do toho! má 24,2 procenta hlasů a VPM 23,7 hlasů. Obě budou mít v zastupitelstvu po pěti mandátech. Čtvrtá ODS získala 9,5 procenta hlasů, což znamená dva mandáty.

VOLBY 2022: Vyjednávat o nové koalici se bude ještě dnes. V nejhorší pozici je hnutí ANO. Skončí v opozici?

Žádný z námi oslovených lídrů v Hradci Králové nevyloučil, že se o nové koalici začne vyjednávat už dnes. V nejhorší pozici pro sestavení vládnoucí koalice je hnutí ANO, se kterým většina stran odmítá spolupracovat. Reálně je možné, že se bude...

V Náchodě by na křesle starosty mohl zůstat Birke

Komunální volby v Náchodě vyhrálo nové uskupení sociálního demokrata a dlouholetého starosty města Jana Birkeho. Kandidátka Jan Birke pro Náchod získala 12 mandátů v zastupitelstvu, které má 27 členů. „Chci velmi poděkovat našim voličům, díky nim jsme takto drtivě zvítězili. Vnímám to jako vysvědčení za práci, kterou na radnici odvádíme," řekl Birke. Zároveň dodal, že bude opět usilovat o křeslo starosty.

Druhé skončilo ANO se čtyřmi mandáty. Třetí Piráti, TOP 09, Zelení budou mít tři zastupitele. Čtvrtí ODS, STAN, Východočeši mají tři mandáty, dva zastupitele budou mít na pátém místě Patrioti Náchoda. Šestá je KDU-ČSL se dvěma mandáty. Sedmou příčku obsadí SPD s jedním zastupitelem.

Birke zahájí jednání s možnými koaličními partnery v dnes. „Mám pozvané všechny demokratické strany vyjma SPD. Pevně věřím, že výsledek, v jakém složení bude Náchod veden, bude znám brzy. Předpokládám, že řádné zastupitelstvo bude svoláno 20. října," řekl Birke.

V Rychnově opět vyhrálo uskupení starosty Skořepy

Komunální volby v Rychnově nad Kněžnou jasně vyhrálo uskupení Nezávislí za Rychnov v čele se současným starostou Janem Skořepou. Za 40 procent hlasů získalo devět mandátů v zastupitelstvu, které má 21 členů. Skořepa by chtěl vytvořit koalici s jedním až dvěma subjekty. Jedním z koaličních partnerů by podle něj mohla být ODS, která skončila druhá se čtyřmi mandáty. Skořepa hodlá opět kandidovat na starostu.

„Lidé asi vidí, že pro město něco děláme a hlasy to ocenili," řekl Skořepa. Před čtyřmi lety jím vedené uskupení získalo osm mandátů, o jeden méně než nyní. Pro budoucí koalici hodlají Nezávislí za Rychnov oslovit dvě strany. „Pokud s námi budou chtít jít, postavíme pohodlnou většinu," uvedl Skořepa.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Podobský

Štítky volby, Královéhradecký, kraj, komunální, vyjednávání, starosta, kandidatura, koalice, Náchod, Vrchlabí, Jičín, Rychnov nad Kněžnou, ODS, křeslo, ANO 2011, Trutnov, Svoboda a přímá demokracie, Jan Birke

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: V menších městech už vznikají vládnoucí koalice. Řada z nich bude mít staronové starosty  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.