Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

VOLBY 2022: Ve druhém kole se v Jičíně střetnou senátor Czernin a Dědeček

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Jičín podle propočtů ČTK postoupili dosavadní senátor Tomáš Czernin (TOP 09) a Jaromír Dědeček (ANO). Czernin má nyní 28,08 procenta hlasů, druhý Dědeček má 27,65 procenta hlasů. Druhé kolo se koná za týden. Voleb se zúčastnilo přibližně 47,78 procenta voličů, o hlasy v obvodu usilovalo sedm kandidátů. V roce 2016 zvítězil v Jičíně Czernin, Ve druhém kole získal 59,13 procenta hlasů. Druhý skončil Jan Malý (ANO).

Tomáš Czernin (TOP 09 za KDU-ČSL, ODS a TOP 09) - senátor, první místopředseda TOP 09.

Příslušník vinořské větve bývalého šlechtického rodu Czerninů, lesník a zemědělec. Začínal jako projektant v Pražském projektovém ústavu, poté působil jako projektant v Rakousku. Je zastupitelem obce Dymokury na Nymbursku (1998 až 2002 a od 2014). Celým jménem Tomáš Zachariáš Josef Maria Děpolt Rudolf Kazimír Hostislav Czernin se narodil 4. března 1962 v Plzni. Vystudoval Stavební fakultu Českého vysokého učení technického v Praze. Od roku 1992 se věnuje správě zrestituovaného rodinného majetku v Dymokurech na Nymbursku.

Členem TOP 09 je od roku 2009, v letech 2017 až 2019 byl místopředsedou strany, od listopadu 2019 je prvním místopředsedou.

Ve volbách do Senátu v roce 2010 kandidoval jako člen TOP 09 za koalici stran TOP 09 a STAN v Jičíně. Se ziskem 18,5 procenta hlasů skončil na třetím místě. Ve volbách do Senátu v roce 2016 porazil ve druhém kole kandidáta hnutí ANO 2011 Jana Malého.

Ve volbách do Evropského parlamentu v roce 2014 kandidoval na kandidátce TOP 09 a STAN, ale neuspěl.

Byl předsedou Komory soukromých vlastníků lesů a s tím současně prvním místopředsedou Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů. Otec dvou dcer a dvou synů se věnuje i charitě, to jako člen Suverénního řádu Maltézských rytířů nebo předseda nadačního fondu Lourdes, kde organizuje a řídí pouti pro nemocné a handicapované.

Jaromír Dědeček (ANO) - podnikatel a krajský zastupitel, člen hnutí ANO.

Rodák z Liberce studoval Vysokou školu chemicko-technologickou v Pardubicích a poté absolvoval pražskou Vysokou školu ekonomickou. V roce 1982 nastoupil jako obráběč kovů k soustruhu do JZD Sedmihorky, dvou letech přešel na pozici ekonoma a postupně se vypracoval na vedoucího přidružené výroby. V Sedmihorkách působil až do roku 1990.

V roce 1990 se stal ředitelem firmy SECO, kterou založil s 12 kolegy a která vyrábí zahradní techniku, firma v roce 1996 vstoupila do Agrostroje Jičín. Manažerské posty opustil před třemi lety.

Od roku 2020 je zastupitelem Královéhradeckého kraje, v zastupitelstvu kraje je Dědeček předsedou kontrolního výboru zastupitelstva.

Rád rybaří, má syna a dvě dcery.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Tomáše Czernina a Jaromíra Dědečeka

Štítky ČR, volby, senát, Jičín, Tomáš Czernin, Jaromír Dědeček, TOP 09, ANO 2011, Jan Malý, Volby do Senátu Parlamentu České republiky, KDU-ČSL, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Ve druhém kole se v Jičíně střetnou senátor Czernin a Dědeček  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.