Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

VOLBY 2022: Tvorba koalic může potlačit výsledek voleb. Hradecký kraj to zažil před šesti lety

Historie v Královéhradeckém kraji už ukázala, že výsledky voleb můžou vzít za své. Například o krajských volbách v roce 2016 se v kraji mluví jako o podvodu na voliče. Ačkoliv s jasným náskokem vyhrálo hnutí ANO, nakonec skončilo na druhé koleji. Tam ji odsunula pětikoalice, která vznikla ještě v den sčítání hlasů.

Prakticky už na začátku sčítání bylo jasné, že bude hlavním favoritem hnutí ANO. Až do úplného sečtení se drželo na prvním místě. Nakonec skončilo s 25 procenty a 13 mandáty jako vítěz krajských voleb 2016 v Královéhradeckém kraji.  

V tu chvíli se ve volebním štábu v Hotelu Grand na třídě ČSA začalo oslavovat. Budoucí hejtmanka před zraky novinářů a fotografů Klára Dostálová krájela dort a začínala s oslavami. O pár hodin později se však dozvěděla, že jako vítězka voleb skončí v opozici.  

Proti výsledkům voleb se postavila pětikoalice  

Ještě v den voleb se rozjelo velké vyjednávání o pětikoalici, která měla jít proti výsledkům voleb a vítěze odstrčit do opozice. V hotelu Černigov naproti hlavnímu vlakovému nádraží vznikla dohoda o vytvoření koalice ČSSD, ODS, Koalice pro Královéhradecký kraj, Starostů a Východočechů a TOP 09. Tímto spojením uskupení získalo 24 mandátů a defacto se stalo vítěznou krajskou koalicí.  

O jejím vzniku jako první informovala Česká televize. „Pokud ČSSD, ODS, TOP 09, STAN+VČ a Koalice pro Královéhradecký kraj skutečně plánuje utvoření koalice proti Hnutí ANO, půjde o podvod na voliče ve stylu opoziční smlouvy,“ vyjádřila se ještě ten večer ve volebním štábu lídryně hnutí ANO Klára Dostálová. Zároveň také upozornila na to, že případné jednání o nové koalici bylo naplánováno až na nedělní dopoledne.  

Na konci volebního období v roce 2016 patřilo křeslo hejtmana Lubomíru Francovi (ČSSD). Právě sociální demokraté skončili v tehdejších volbách na druhém místě. ODS bylo na třetím, Koalice pro Královéhradecký kraj na čtvrtém, STAN na šestém a TOP 09 na sedmém místě.  

„Spojuje nás společný zájem, aby tento kraj dále fungoval a byl dobrým místem pro život. Přesto, že tady mohou být v uvozovkách ideologické třenice, tak nejsou tak problematické, abychom se nedohodli pro zájem kraje,“ řekl pro Českou televizi tehdejší nástupce hejtmana Jiří Štěpán (ČSSD). 

Podobná situace může nastat i během komunálních voleb  

Ačkoliv je podobná situace během komunálních voleb méně pravděpodobná, nastat může. A to především u větších měst, kde kandiduje více politických stran a hnutí. Například v Hradci Králové se o místo v zastupitelstvu uchází celkem 15 politických uskupení. Spojením některých z nich tak teoreticky může vzniknout koalice, která v konečném součtu získá více mandátů, než obdrží vítěz voleb.  

Sčítání hlasů během komunálních voleb je náročnější. Proto je pravděpodobnější, že vítěze voleb v Hradci Králové budeme znát později. I přesto není vyloučené, že se první schůzky ohledně nové vládnoucí koalice neuskuteční už dnes.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Struha | MMHK

Štítky volby, koalice, vyjednávání, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, smlouva, dohoda, výsledky, ANO, Královéhradecký kraj, výsledky voleb, ANO 2011, ČSSD, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ODS, TOP 09, Klára Dostálová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Tvorba koalic může potlačit výsledek voleb. Hradecký kraj to zažil před šesti lety  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.