Počasí dnes8 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

VOLBY 2022: Poslední komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO. Bodovalo i HDK a ODS

V pátek a sobotu budou občané České republiky rozhodovat o složení zastupitelstev na radnicích a magistrátech. V Hradci Králové je na výběr z 15 volebních uskupení. Poslední komunální volby v krajské metropoli vyhrálo hnutí ANO. Pojďme si připomenout volební výsledky roku 2018.

Volební účast u komunálních voleb 2018 v Královéhradeckém kraji dosáhla 49,65 procenta. Konkrétně v Hradci Králové se k urnám dostavilo 43,5 procenta obyvatel.  

Jasným favoritem komunálních voleb 2018 v Hradci Králové bylo hnutí ANO. Získalo 23,83 procenta hlasů a tím pádem i 11 mandátů v místním zastupitelstvu. Na druhé příčce se umístil Hradecký demokratický klub (HDK), který získal 15,66 procenta a sedm mandátů. Na třetím místě byla Občanská demokratická strana (ODS) s 10,26 procenty hlasů a pěti mandáty. Do zastupitelstva se dostala i koalice Změna pro Hradec a Zelení, Koalice pro Hradec a komunisté.  

Nejvíce preferenčních hlasů získala lídryně kandidátky hnutí ANO Monika Štayrová. Celkem 7 754 hlasů. Současný primátor Alexandr Hrabálek (ODS) kandidoval z osmého místa kandidátky. Získal 3 547 preferenčních hlasů.  

10. listopadu vznikla i vítězná koalice, která se skládala z hnutí ANO, ODS a koalice Změny pro Hradec a Zelených. V zastupitelstvu vznikla nejtěsnější většina 19 hlasů. Netrvala však věčně. Na podzim roku 2020 se skupina rozpadla. Od té doby se nová podoba koalice nepodařila sestavit žádnému ze zastupitelských klubů.  

Letošní komunální volby se budou konat v pátek 23. a v sobotu 24. září. V první volební den budou místnosti otevřené od 14:00 do 22:00. V sobotu pak od 8:00 do 14:00. 

VOLBY 2022: Komunálky se blíží. Kroužkovat, nebo křížkovat? Vše přehledně na jednom místě

Volební víkend se nezadržitelně blíží. Ve dnech 23. a 24. září se v Česku uskuteční volby do zastupitelstev obcí, měst, městských částí, obvodů a třetiny Senátu. Všechny podstatné informace k tomu, jak volit přináší Drbna v tomto článku.

V každém z okresních měst bodoval někdo jiný  

Například v Trutnově s velkým náskokem vyhrálo ODS. Získalo 29,67 procenta hlasů a 12 mandátů. Na druhém místě bylo hnutí ANO s 11,82 procenty a třetí se stala pirátská strana, která od voličů dostala 11,42 procenta hlasů.  

V Jičíně bodovalo ANO s 26,3 procenty hlasů. Na druhém místě bylo Sdružení pro Jičín s 12,06 procenty a na třetím místě Volba pro město. Hnutí získalo 11,41 procenta. 

V Náchodě se opět prosadilo ČSSD, které získalo 32,44 procenta hlasů. Na druhém místě skončilo ANO s 16,03 procenty a na třetím místě koalice, která byla složená z Nezávislých, Pirátů a Zelených. Uskupení získalo 11,04 procenta.  

Rychnov nad Kněžnou nejčastěji hlasoval pro Nezávislé z Rychnova. Hnutí získalo 33,76 procenta. Procentuálně šlo o největší zisk ze zmiňovaných měst. Na druhém místě skončilo ODS s 19,89 procenty. Na třetím místě byla Křesťanská a demokratická unie, která získala 14,16 procenta.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Stanislav Heloňa | Zdroj volby.cz

Štítky volby, komunální, Hradec Králové, výsledky, 2018, vítěz, přehled, připomenutí, politika, 2022, ANO 2011, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, ODS, Hradecký demokratický klub, koalice, Česko, Monika Štayrová, Královéhradecký kraj, Alexandr Hrabálek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Poslední komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO. Bodovalo i HDK a ODS  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.