Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Řidiči v Hradci najedou na zelenou vlnu, zácpy má pořešit nový inteligentní systém

Doprava v Hradci Králové by měla být plynulejší a bezpečnější. To je hlavní cíl nového inteligentního dopravního systému, který se ve městě ladí, aby mohl být spuštěn do ostrého provozu.

"Velký bratr" by měl řídit dopravu tak, aby ve městě nebyly zácpy, například v ranní či odpolední špičce. Současně může být upraven provoz o svátcích nebo v době předvánočních nákupů tak, aby byl u nákupních center plynulý provoz. Systém bude měřit rychlost i hlídat jízdu na červenou. Naplno najede do provozu v listopadu. Teď zbývá dokončit pět ze třiačtyřiceti křižovatek, to bude hotové do konce října. Do té doby bude ve zkušebním provozu. Potom začnou technici systém ladit.

"Vybudování inteligentního dopravního systému v Hradci Králové nás posune mezi takzvaná chytrá města nové generace. Od projektu čekáme především zajištění plynulejší a bezpečnější dopravy s ohledem na upřednostnění městské hromadné dopravy," řekl v tiskové zprávě primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Současný systém semaforů a řízení provozu je podle radnice zastaralý a odepsaný. Na investici má město schválenou dotaci 176,8 milionu korun z evropského programu ITI Hradecko-pardubické aglomerace. Celké náklady jsou 229 milionů bez DPH.

V rámci takzvaného penalizačního modulu bude šest míst u škol osazeno radary s okamžitým měřením rychlosti. Dále se na čtyřech místech bude měřit rychlost úsekově a na dvou křižovatkách bude hlídání průjezdu na červenou. "Systém nebudujeme kvůli vybírání pokut, ale kvůli bezpečnosti provozu. Penalizační modul by měl mít výchovnou funkci," uvedl Hrabálek. Případné přestupky nebudou hlídat všechny kamery a radary najednou. "Vždy budou aktivní jen dvě z uvedených oblastí. Ostatní nebudou na penalizaci aktivní a budou dočasně sloužit ke sběru dat," uvedla radnice.

Na většině křižovatek budou dohledové kamery, které budou identifikovat případné nehody a dělat statistiku provozu. Vlastní přenos dat na centrální servery, které budou v Dopravním podniku města, půjde optickou sítí. Systém umožní i integraci dalších městských systémů, například městské policie, parkování, veřejného osvětlení či bezpečnostních kamer.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Inteligentní dopravní systém, Hradec Králové, zácpy, chytré křižovatky, kolony, plynulost, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řidiči v Hradci najedou na zelenou vlnu, zácpy má pořešit nový inteligentní systém  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.