Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pohybová zdatnost u dětí se zhoršuje. Ve srovnání s republikou je na tom hradecký kraj dobře

Dlouhodobé měření pohybové zdatnosti u dětí ukazuje, že jsou na tom stále hůř. Největší zhoršení pohybové zdatnosti v roce 2022 bylo u dětí, které nastoupily do prvních tříd během covidu. Celorepublikově tuto statistiku zpracovává projekt Sazka olympijský víceboj. Z čísel je patrné, že Královéhradecký kraj je v tomto ohledu mezi nejlepšími v republice.

Měření pohybové zdatnosti probíhá pravidelně od roku 2010. Je do něj zapojeno více než stovka základních škol a víceletých gymnázií z celé České republiky.  

„Největší propad je především v běhu. A to jak ve vytrvalostním, tak ve sprintu. Právě tyto dovednosti jsou nejvíc navázány na pravidelný trénink. Naopak výsledky, které pravidelné sportování tolik neovlivňuje, jako je skok z místa či rovnováha, jsou srovnatelné s těmi před covidem,” uvedl Tomáš Perič, který má na starosti analýzu sesbíraných dat.  

Pro porovnání celkové zdatnosti je využita metodika T-bodů, která umožňuje porovnávat disciplíny s různými jednotkami. Pomocí těchto hodnot lze Českou republiku rozdělit na jednotlivé kraje a sestavit žebříček.  

Z něho vyplývá, že nejlepší pohybovou zdatnost mají děti v Praze. Na druhém místě je Liberecký a na třetím místě Královéhradecký kraj. Nejhůře jsou na tom děti v Jihočeském, Olomouckém a Karlovarském kraji. 

Podle odborníků je nedostatek pohybu dlouhodobou záležitostí a vyplývá už z dětských návyků. Nedostatek pohybu se navíc může projevit až po deseti nebo 20 letech. „Dospělí, kteří byli v dětství od sportu osvobozeni, častěji padají, jsou zranění. A tím, že si nebudou moct vzpomenout na příjemné prožitky, které v dětství nebo v adolescenci strávili s pohybem, těžko je budete přesvědčovat o tom, že pohyb je příjemný,“ uvádí v tiskové zprávě obezitoložka Martina Matoulka

Podle statistického úřadu je v celé České republice kolem 18,5 procenta obézních lidí. O trochu větší polovinu tvoří muži. Mírnou nadváhu má dalších 47 procent mužů a 33 procent žen.  

Ohodnoť článek

Foto RoboMichalec | Pixabay

Štítky děti, pohyb, sport, obezita, nadváha, zdraví, Královéhradecký, kraj, ČR, Královéhradecký kraj, olympijské hry, Sazka, Česko, Martin Matoulek, COVID-19, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pohybová zdatnost u dětí se zhoršuje. Ve srovnání s republikou je na tom hradecký kraj dobře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.