Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Rychnovu zůstalo na účtech Sberbank 21 milionů. Doufá, že většinu získá zpět

Jedenáctitisícový Rychnov nad Kněžnou, věřitel banky Sberbank CZ, v nejbližší době přihlásí své pohledávky. Radnice neuvažuje o členství ve věřitelském výbor. Na účtech Sberbank zůstalo městu téměř 21 milionů korun. Rychnov není jediným městem, kterému zamrzly na účtech této banky peníze. Česká pobočka Sberbank se ocitla v problémech po ruském vpádu na Ukrajinu.

Rychnov měl na účtech Sberbank 81,5 milionu korun, přičemž 24. února, v den zahájení ruské invaze na Ukrajinu, radnice stihla převést 60,6 milionu korun. Banka se poté dostala do platební neschopnosti.

"Nakonec se nám podařilo stáhnout poměrně hodně peněz, domů jsme dostali tři čtvrtiny. Nyní připravujeme přihlášku,"  řekl starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa.

Pražský městský soud 26. srpna na banku Sberbank CZ, která je dceřinou společností největšího ruského bankovního domu Sberbank, prohlásil konkurz. Přezkumné jednání o přihlášených pohledávkách nařídil na 6. října, následovat bude ten den i schůze věřitelů.

"Hned ráno 24. února jsme stáhli, co jsme mohli. Na dvou termínovaných účtech s měsíční výpovědní lhůtou jsme dali výpovědi, potvrdili nám, že platí, ale dříve, než jsme zbývající peníze stačili získat, zavřeli pobočky. Zůstalo tam asi 20,9 milionu korun," řekl Skořepa.

Město podle něj uplatní také sankční úroky, protože banka nesplnila termín vyplacení peněz po výpovědi. "Vzhledem k tomu, že jsme ještě stihli dát výpovědi na termínované vklady, tak nám od konce března nabíhají úroky, sankční úroky samozřejmě uplatníme," řekl Skořepa.

Upozornil, že na běžné fungování města vzniklá situace vliv neměla, město v souvislosti s tím žádné investice omezit nemuselo. "Na termínovaných vkladech jsme měli peníze, se kterými jsme letos nepočítali, neuvažovali jsme o nich, že je letos použijeme. Šlo o rezervu. Jsem přesvědčen o tom, že podstatnou část dostaneme zpět, ale všechno asi ne," dodal Skořepa.

Klienti Sberbank začali po ruské invazi na Ukrajinu na konci února vybírat své peníze a účty rušit. V pátek 25. února odpoledne Sberbank své pobočky uzavřela. Zastavila také internetové bankovnictví. Koncem února Česká národní banka oznámila, že zahájila kroky k odnětí bankovní licence Sberbank CZ. Důvodem bylo zhoršení situace banky v souvislosti s odlivem vkladů po napadení Ukrajiny Ruskem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Jihlava

Štítky ČR, Rusko, správa, banky, Sberbank, Rychnov nad Kněžnou, banka, peníze, Sberbank CZ, Ukrajina, Jan Skořepa, ruská invaze na Ukrajinu, úrok, Městský soud v Praze

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rychnovu zůstalo na účtech Sberbank 21 milionů. Doufá, že většinu získá zpět  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.