Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Lesníci v Krkonoších zuří. Skládky dřeva nejsou prolézačky

Složené kmeny stromů na hromadě nejsou dětská prolézačka. Tohle vzkazují lesníci rodičům, protože se objevují neustále případy, kdy děti můžou přijít lehce k úrazu. Skládky dřeva jsou sice obehnané červenobílou páskou "Vstup zakázán", ale někdy má tohle opačný efekt.

Lesníci zpracovávají nadprůměrné množství kůrovcem napadaného dřeva. Likvidují také poškozené dřevo v lokalitách, které poškodily větrné kalamity. "V neposlední řadě se v posledních týdnech více než obvykle zaměřujeme na vyhledávání a likvidaci nebezpečných stromů. Kromě toho probíhají i úmyslné zásahy ve prospěch změny druhové skladby krkonošských lesů", uvedl v tiskové zprávě mluvčí správy KRNAP Radek Drahný.

Není teď tedy problém v lese narazit na skládky dřeva. Ty si děti často pletou s prolézačkami. Přitom rodiče by měli mít podle lesníků rozum a na klády děti nepouštět, hrozí úrazy. V závislosti na intenzitě těžeb mohou být kmeny i několik desítek metrů dlouhé a často bývají i více než dva metry vysoké.  Jakýkoliv pohyb po nich je nebezpečný. I to je důvod, proč každá taková skládka dřeva je obepnuta červeno-bílou páskou „vstup zakázán“, což doplňují i informační cedule, a lezení po nich je přísně zakázáno.

Jak uvádí správa KRNAP ve své tiskové zprávě, logistika těženého spočívá v přepravě pokácených kmenů lanovkou nebo vyvážecí soupravou na odvozní místo. Tam pro ně přijede odvozní souprava, která jednotlivé kmeny naloží a odveze k dalšímu zpracování. Ideální je, aby těžba a odvoz na sebe bezprostředně navazovaly, ale pokud není dostatek odvozních kapacit, nebo když je v jednom čase velké množství vytěžených kmenů, hromadí se dřevo na skládkách.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Správa KRNAP

Štítky KRNAP, les, skládka, děti, úrazy, prolézačka, dřevo, kmen, Krkonoše, Správa Krkonošského národního parku, strom

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci v Krkonoších zuří. Skládky dřeva nejsou prolézačky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.