Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Hradci Králové by mohl v roce 2025 stát další parkovací dům pro téměř 300 aut

V Hradci Králové ve čtvrti Slezské Předměstí by mohl v roce 2025 začít sloužit motoristům parkovací dům s až 284 místy. Jeho stavbu chystají společně firma ISP Hradec Králové a radnice. V úterý zastupitelé města schválili pro stavbu garáží poskytnutí městských pozemků. Jedná se o 13 pozemků o celkové rozloze 2117 metrů čtverečních. Vlastní stavba parkovacího domu pod názvem Rožberk by v režii ISP mohla začít v roce 2024. Nyní má stavba zpracovanou dokumentaci pro rozhodnutí o umístění stavby.

Soukromá společnost ISP Hradec Králové provozuje od ledna 2007 parkovací systém ve městě na základě třicetileté koncesní smlouvy udělené radnicí. ISP má za peníze vybrané z parkování postavit v Hradci nejméně tisíc parkovacích míst. Zatím postavila dva parkovací domy celkem s více než 780 místy.

Třípodlažní parkovací dům na Slezském Předměstí vyroste na místě stávajícího parkoviště v Jižní ulici. V okolí je například velká poliklinika, sídlo správy sociálního zabezpečení a několik velkých panelových domů. "V lokalitě je dlouhodobý deficit parkovacích míst. Výstavba parkovacího domu je zde proto přímo nutností," uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Na střeše parkovacího domu se počítá s místy pro větší rodinné vozy a také pro 30 automobilů na LPG. Součástí stavby budou také čtyři místa pro parkování elektromobilů a 21 stání pro jízdní kola. Parkovací dům se bude jmenovat podle kopce Rožberk, který v místě stával a v minulosti byl zlikvidován při stavbě hradecké pevnosti.

Zatím poslední parkovací dům pro 284 aut pod názvem Jana Gayera otevřela ISP v červnu 2019 v historickém centru Hradce Králové. Zaplatila za něj asi 135 milionů korun. Již v roce 2009 firma otevřela garáže Katschnerka s 500 místy za 121 milionů.

Ceny parkovného v zóně ISP určuje město, které do systému parkování a stavby parkovacích domů žádné své peníze nevkládá. Celkem firma v zóně ISP, která zabírá centrum a širší střed města, vybírá peníze ze 7500 parkovacích míst. Ceny parkování v systému ISP se v posledních letech neměnily, hodina parkování stojí podle lokality od deseti do 30 korun.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, správa, doprava, parkování, Hradec Králové, ISP Hradec Králové, a.s., Slezské Předměstí, peníze, Jan Gayer, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hradci Králové by mohl v roce 2025 stát další parkovací dům pro téměř 300 aut  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.