Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Safari Parku se podařilo odchovat čtyřčata fenků. Jde o evropský unikát

Safari Park ve Dvoře Králové má své přírůstky. Čtyřčata fenka v těchto dnech začala opouštět svou noru. Z evropského hlediska jde o unikát. Chov těchto zvířat není v zoologických zahradách ničím výjimečný. Jejich rozmnožování je však mimořádně náročné.

O narození se chovatelé dozvěděli 11. července. Prakticky do této doby neměli jistotu, o kolik nováčků se ve skutečnosti jedná. Zvířata postupně objevovala vnitřní prostory nory a ven se podívala až nyní. “Odchov probíhá přirozeně v noře. Určit přesný počet trvalo,” uvedla v tiskové zprávě zooložka Gabriela Linhart.  

Mláďata se mají k světu a zkouší ochutnávat nejrůznější nabízenou potravu. “Fenci nejčastěji dostávají drobné hlodavce, kuřata, ale i hmyz. Tím se ošetřovatelé pokouší krmit mláďata,” dodává Linhart.  

Rodiče nových potomků se chovají zodpovědně a vždy alespoň jeden hlídá u nory a sleduje situaci. Na přítomnost ošetřovatelů už se jim podařilo zvyknout. V posledním případě se ošetřovatelé potýkali s vrčením. Původně plachá samice se díky potomkům stala nebojácnou. Rodičovský pár žije v zoologické zahradě od roku 2019. Samec přišel z Říma, samice z Izraele.  

Chov fenků není v zoologických zahradách neobvyklý, ale je velmi náročný. Podobně jako ostatní pouštní zvířata jsou fenci náchylní například na plísňová onemocnění. “Odchovy zůstávají spíše raritou. V Evropě chová fenky 64 zahrad a rozmnožení se za poslední rok povedlo v pěti. A to včetně Dvora Králové nad Labem,” uvedla ve zprávě mluvčí zahrady Zuzana Boučková.  

Poslední vrh začal opouštět svou noru v září loňského roku. Návštěvníci si je mohou prohlédnout v Pavilonu šelem Joy Adamsonové. Rodiče s nováčky jsou v oddělené expozici kousek od restaurace.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, Dvůr Králové, rozmnožení, zoo, zahrada, fenek, mládě, expozice, přírůstek, rarita, ZOO Dvůr Králové, zoologická zahrada, Dvůr Králové nad Labem, Izrael, Joy Adamsonová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Safari Parku se podařilo odchovat čtyřčata fenků. Jde o evropský unikát  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.