Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Hradec Králové získá směnou za pozemky od státu bývalou ubytovnu nemocnice

Město Hradec Králové získá od státu bývalou ubytovnu hradecké fakultní nemocnice na sídlišti Moravské Předměstí. Za nevyužívanou ubytovnu město státu dá formou směny své pozemky a uhradí doplatek 1,5 milionu korun. Zhruba tři roky připravovanou majetkovou transakci v úterý schválili zastupitelé města. Směna by měla být hotová přibližně do půl roku. Část ubytovny nyní slouží k bydlení uprchlíků z Ukrajiny.

Radnice míní, že by v ubytovně mohly vzniknout městské sociální byty či startovací byty pro mladé, a to i za pomoci dotací od státu. Město odhaduje, že by oprava budovy mohla přijít na více než 150 milionů korun. V osmipatrové panelové ubytovně dříve bydlelo několik stovek zdravotních sester a lékařů.

Když se před lety začalo mluvit o možném prodeji ubytovny, lidé ze sousedství vyjádřili obavy, aby se objekt nedostal do rukou někoho, kdo by z něj vytvořil bydlení například pro zahraniční dělníky. Do věci se pak vložilo město. "Chceme nad objektem získat kontrolu a zbavit obyvatele dané lokality obav, že by tam mohli být ubytováni zahraniční dělníci nebo nepřizpůsobiví občané," řekl začátkem roku 2020 primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Město státu převede své pozemky v okolí nemocnice a také parkoviště, které u nemocnice město v roce 2020 postavilo. Hodnota městského směňovaného majetku podle znaleckého posudku činí 114,8 milionu korun. Areál ubytovny včetně pozemků má podle posudku hodnotu 116,3 milionu korun.

Letos na jaře město v ubytovně částečně upravilo jedno patro pro ubytování 20 až 25 válečných uprchlíků z Ukrajiny. Následně tato kapacita přešla pod stát, který ji ale nevyužil. V červenci město ubytovnu získalo od fakultní nemocnice k dočasné bezplatné výpůjčce a k bydlení připravilo další dvě patra. Radnice ubytovnu nákladem asi půl milionu korun vybavila nábytkem, elektrospotřebiči, opravila elektroinstalace a všechna tři patra nechala vymalovat.

V polovině srpna se do ubytovny nastěhovalo asi 80 uprchlíků, kteří do té doby bydleli v internátu krajské střední školy SOŠ a SOU Vocelova. Kraj internát od září potřebuje volný pro žáky školy.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto czecot.cz

Štítky ČR, správa, reality, nemocnice, Hradec Králové, ubytovna, pozemek, Ukrajina, Moravské Předměstí, Alexandr Hrabálek, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové získá směnou za pozemky od státu bývalou ubytovnu nemocnice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.