Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Trutnov plánuje využít vlaky jako MHD. Na železnici chce nasadit 16 nových spojů

Radnice v Trutnově tento týden přišla s originálním nápadem, na využít železniční tratě ve městě. Na trasu z obce Libeč přes Poříčí až na hlavní vlakové nádraží ve městě by mohlo být nasazeno 16 nových spojů. Ty mají jezdit v režimu integrované dopravy. Poslední slovo bude mít zastupitelstvo, které se sejde na začátku září.

Podle některých zástupců radnice může být využití železničního MHD šancí především pro místní. Chce jim umožnit se dostat do centra snáze a rychleji. Druhým důvodem je nedostavěná D11. Po otevření rychlostní silnice S3 doprava z Poříčí zhoustne. Město proto očekává, že kolony budou na denním pořádku.  

„Při zahuštění dopravy by vlakové spoje byly rychlejší. Jen pro představu – jízdní doba autobusu z Poříčí na Zelenou Louku činí cca 23 – 31 minut,“ uvedl v tiskové zprávě starosta Trutnova Michal Rosa (ODS). Na některých úsecích chce radnice zřídit vyhrazené pruhy pro MHD a vozy IZS. To však podle starosty nemusí stačit a doprava se tím výrazně nezlepší.  

Radnice v Trutnově už jednala se Správou železnic i Odborem dopravy Královéhradeckého kraje. Cílem je na současnou železniční trať nasadit osm párových spojů. „Bohužel z technických důvodů není možné zřídit linku, která povede napříč celým Trutnovem z Horního Starého Města až do Libče,“ vysvětluje Rosa.  

Podle současných plánu by z 16 nových vlakových spojů mělo sedm z nich navazovat na vlaky směřující z hlavního vlakového nádraží do Svobody nad Úpu. Město také domluvilo, aby veškeré spoje jedoucí tímto směrem zastavovaly na zastávkách Zelená Louka a Trutnov-Staré Město. 

„S krajským úřadem jednáme o akceptaci předplacených kuponů městské hromadné dopravy a díky tomu bude ve vlaku i v autobusu platit jedna jízdenka. Nepřejeme si, aby jízdné zdražilo. Chceme, aby městská hromadná doprava byla atraktivní a aby se ji lidé naučili co nejvíce využívat,“ říká trutnovský starosta. 

Za novou integrovanou dopravu v podobě vlakových spojů město zaplatí zhruba 1,4 milionu korun ročně.  

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČD

Štítky MHD, vlak, koleje, trať, linka, veřejná, doprava, Trutnov, Správa železnic, cestování, železnice, městská hromadná doprava, Libeč, Michal Rosa, ODS, Správa železniční dopravní cesty

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Trutnov plánuje využít vlaky jako MHD. Na železnici chce nasadit 16 nových spojů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.