Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Oborský rybník na Jičínsku má vodu nevhodnou ke koupání. Jsou v něm sinice

Rozbory vody odebrané v minulých dnech v koupacích oblastech v Královéhradeckém kraji prokázaly vodu nevhodnou ke koupání v Oborském rybníku u Jinolic na Jičínsku. V rybníku je zvýšené množství sinic a chlorofylu a voda má sníženou průhlednost. Mírně zhoršená je kvalita vody v přírodním koupališti Vejsplachy u Vrchlabí. Vyplývá to z informací uveřejněných dnes na webu Krajské hygienické stanice v Hradci Králové.

Pokud by se lidé v Oborském rybníku koupali, vystavují se riziku zdravotních problémů. "Vodní rekreaci a koupání zde nelze doporučit zejména dětem, těhotným ženám, osobám trpícím alergií a osobám s oslabeným imunitním systémem," řekla mluvčí Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí.

Bez závad je voda ke koupání podle posledních rozborů na přehradní nádrži Rozkoš u České Skalice, na přírodním koupališti Dachova u Hořic, v nádržích ke koupání v Pecce na Jičínsku a v Teplicích nad Metují na Náchodsku, na Tyršově koupališti ve Dvoře Králové nad Labem a v nádrži v Sejfech na Trutnovsku. Také na umělých koupalištích v kraji voda koupání vyhovuje.

Koupací sezona kvůli špatné kvalitě vody zatím v Královéhradeckém kraji skončila v polovině července na koupališti v Dolcích u Trutnova a 11. srpna na Stříbrném rybníku na okraji Hradce Králové.

Pravidelně špatnou kvalitu vody ve Stříbrném rybníku se nyní rozhodla řešit hradecká radnice. Do podzimu chce mít zpracovaný biologický a chemický průzkumu vody a sedimentu. Na něj by měla navázat studie proveditelnosti s návrhy, jak vodu vyčistit a současně jak její kvalitu dlouhodobě udržet. "Uvidíme, zda nakonec bude třeba rybník odbahnit nebo budou provedena jiná opatření. Veškeré úkony konzultujeme se správcem kempu Stříbrný rybník, tedy společností Městské lesy Hradec Králové," uvedl náměstek primátora Pavel Marek (za ANO).

U koupališť ve volné přírodě, nádrží a koupacích oblastí podle hygieniků nelze vyloučit změnu v jakosti vody v důsledku přívalových srážek a možných splachů z okolí. Jakost vody sledují pouze na vodních plochách uvedených na svých webových stránkách. Koupání na ostatních nekontrolovaných vodních plochách je na vlastní nebezpečí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, rekreace, zdraví, koupaliště, Královéhradecký, rybník, koupání, okres Jičín, Královéhradecký kraj, Krajská hygienická stanice, Hradec Králové, Vrchlabí, Pavel Marek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oborský rybník na Jičínsku má vodu nevhodnou ke koupání. Jsou v něm sinice  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.