Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Příští týden se otevře Fortna pro MHD. Řidiči osobáků si musí počkat do konce roku

Rekonstruovaná křižovatka Fortna na vnitřním okruhu města Hradec Králové už dostává kompletní podobu. Položený je asfalt a prakticky před dokončením jsou i chodníky a parkoviště u malé zimní haly. Příští týden se křižovatka otevře alespoň pro autobusy městské hromadné dopravy. Ostatní řidiči musí počkat do konce roku.

„Mám z toho obrovskou radost. Je to totiž další opravený kus města,“ řekl novinářům na prohlídce staveniště primátor Alexandr Hrabálek (ODS). Do úplného otevření nového kruhového objezdu však ještě chybí pořádný kus práce.  

Stavební práce zatím pokračují podle stanoveného harmonogramu. Dá se tak předpokládat, že kompletně hotovo bude na přelomu roku. Do té doby je třeba dokončit chodníky, vybudovat autobusové zastávky, natáhnout trolejové vedení a upravit zeleň kolem celé křižovatky. Souběžně s těmito pracemi probíhá i rekonstrukce Moravského mostu přes Orlici.  

„V těchto dnech pokračují práce na zpevnění a opravě okolních chodníků. Dojde ještě k úpravě ulice u biskupského gymnázia. Na podzim pak budeme pokračovat s budováním nových autobusových zastávek, bude třeba osadit přístřešky a označníky,“ popsal v tiskové zprávě náměstek primátora Jiří Bláha (ODS).  

Veřejné dopravě se křižovatka otevře v příštím týdnu  

Jelikož je podstatná část křižovatky dokončená, může se otevřít alespoň městské hromadné dopravě. Už od 1. září se na původní trasu vrátí všech 13 linek, které nyní jezdí po objízdné trase. Prozatím však budou zastavovat na současných náhradních zastávkách.  

Prozatím se jedná pouze o autobusy MHD. „Trolejové vedení v místě křižovatky je sice dokončené, ale spustíme ho až po dokončení rekonstrukce na Moravském městě. Trolejbusy se proto na křižovatku vrátí zhruba za měsíc,“ uvedl pro novináře Pavel Marek (ANO), náměstek primátora. Konkrétní datum je zatím stanovené na 4. října.  

Osobní doprava se po nově vybudovaném kruhovém objezdu projede až po kompletně dokončené rekonstrukci. V tuto chvíli to vypadá na přelom letošního a příštího roku.  

Od září bude hradecké MHD jezdit podle nového řádu. Linky mají jezdit pravidelněji

Dopravní podnik Hradec Králové chce zavést takzvaný taktový jízdní řád. Ten se má týkat vybraných linek. Od 1. září na nový systém přejde prvních sedm linek. Po ukončení rekonstrukce křižovatky Fortny dalších 13. Prakticky lze říct, že tyto...

S financováním pomůžou dvě dotace  

Za přebudování křižovatky tvaru „T“ na kruhový objezd radnice zaplatí zhruba 52,6 milionu korun. Městu se však podařilo ušetřit díky dotacím. „Z první dotace jsme získali 21 a z druhé 22 milionů korun,“ uvedla při prohlídce náměstkyně Monika Štayrová (ANO).  

Jednu z dotací radnice použije na vybudování dopravního terminálu a autobusových zastávek. Tu druhou pak na rekonstrukci samotné křižovatky a silnice.  

Uzavření křižovatky se zatím obešlo bez kompilací 

 „Pokud uzavřeme takto důležitou křižovatku, určitě to komplikace způsobí. Oprava však přispěje ke zlepšení dopravy nejen v centru Hradce Králové,“ uvedl na začátku rekonstrukce pro Hradeckou Drbnu primátor. 

Nejhorší scénáře však naplněné nejsou. Řada řidičů se během rekonstrukce křižovatky potýká s nekomfortem a mírným zdržením. O vážných komplikacích ve městě se však mluvit nedá. Nejvytíženější je v současné době křížení Gočárova okruhu a Malšovického mostu, kudy vede objízdná trasa. Ve špičce na řidiče čeká zdržení i na druhé polovině vnitřního okruhu u magistrátu.   

Před zahájením prací měla radnice dvě varianty. Buď delší rekonstrukci během částečné uzavírky nebo kratší práce za kompletně uzavřené křižovatky. Rozhodnutí tradičně rozdělilo veřejnost na dvě poloviny.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MMHK

Štítky Fortna, křižovatka, kruhový, objezd, rekonstrukce, prostranství, přestavba, MHD, pěší, doprava, okruh, Hradec Králové, městská hromadná doprava, chodník, ODS, Alexandr Hrabálek, ANO 2011, Pavel Marek, Jiří Bláha, Monika Štayrová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Příští týden se otevře Fortna pro MHD. Řidiči osobáků si musí počkat do konce roku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.