Počasí dnes8 °C, zítra8 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Do prázdné ubytovny Jana Masaryka se nastěhovalo osm desítek uprchlíků z Ukrajiny

Bývalá ubytovna pro zaměstnance Fakultní nemocnice Hradec Králové se v těchto dnech stala domovem pro 78 ukrajinských uprchlíků. Většinou jde o matky s dětmi a seniory, kteří našli azyl v internátu SOŠ a SOU Vocelova v Hradci Králové. Budovu má hradecká radnice ve výpůjčce od místní nemocnice.

„Internátní prostory střední školy, které poskytl Královéhradecký kraj ukrajinským uprchlíkům, budou od září opět sloužit studentům. Město tedy nabídlo k využití prostory ubytovny, kam se nyní Ukrajinci ze střední školy Vocelova přesouvají,“ obhajuje v tiskové zprávě rozhodnutí města primátor Alexandr Hrabálek (ODS).  

Podle jeho slov jsou v ubytovně většinou matky s dětmi a senioři. Většina z nich už v Hradci Králové pracuje. „Zaměstnáni jsou jako prodávající v obchodech nebo pomocné síly. Část z nich pracuje i jako pomocná síla v městských organizacích, například na koupališti Flošna,“ doplňuje primátor. 

Aby bylo možné osm desítek Ukrajinců v budově ubytovat, město na vlastní náklady opravilo tři patra. Vybavení a zázemí pro uprchlíky městskou kasu vyšlo na půl milionu korun. „Nakoupili jsme postele a matrace, dále elektrospotřebiče jako ledničky, pračky, mikrovlnky nebo varné konvice,“ říká náměstek primátora Pavel Marek (ANO).  

Část nákladů na samotné ubytování bude město pokrývat ze státního příspěvku. Ten je v současné době nastaven na 250 korun na osobu a den. „Tyto náklady ale bohužel nepokryjí veškeré služby, které zde budou Ukrajinci využívat,“ upozorňuje náměstek. I proto se město rozhodlo požádat o finanční příspěvek na bydlení také Královéhradecký kraj.  

Budovu má Hradec Králové pouze půjčenou  

Ubytovnu Jana Masaryka má radnice ve výpůjčce od Fakultní nemocnice Hradec Králové. Vedení města však počítá s tím, že se ji podaří vyměnit za pozemky u nemocnice a pod přilehlým parkovištěm. 

„Cena ubytovny Jana Masaryka byla odhadnuta na 107 milionů korun. Pozemky, o které nemocnice žádala, mají hodnotu o něco nižší. Nemocnici bychom proto v rámci této směny měli doplácet zhruba čtyři miliony korun,“ vysvětluje náměstek Marek.  

O konkrétních podmínkách směny budou teprve rozhodovat zastupitelé. Ti se sejdou ještě tento měsíc. V poslední době byla budova bývalé ubytovny prázdná.  

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto czecot.cz

Štítky ubytovna, nemocnice, uprchlík, Ukrajina, ubytování, Jana Masaryka, fakultní, Hradec Králové, Jan Masaryk, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Alexandr Hrabálek, Pavel Marek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

IVAN FILIPEC

Co dodat, když naši prchali na západ, tak je nejdříve několikrát prolustrovali, než mohli opustit lágr. K nám přišli Ukrajinci většinou z míst od západní hranice, která je od války vzdálena dál, než z Prahy do Čierne pri Čope. Vesměs to jsou ekonomičtí migranti. Mnoho jich jezdí v luxusních autech. V Německu každý, kdo má auto za více jak 6 000 EUR, si musí vše hradit za svý. Už i v Polsku jim všechno omezili. Dokud naše vláda a ty ostatní bude podporovat válku zbraněmi, tak to neskončí a potáhne se to dlouho. Ukrajina bude zničena, Evropa bude zničena ekonomicky a smát se budou USA. Z Evropy na tom vydělá pouze Maďarsko a státy, které vesele obchoduji s Ruskem, některé i proti sankcím. S Ruskem se nedá vyhrát, maximálně remizovat.Táto válka nás zniči ekonomicky a splácet budou ještě pravnoučata.Místo abychom se nažili o mír, tak prodlužujem VÁLKU, NATO je podle mne a mnohých válečná a nikoli obranná organizace. Válku vedou USA a západ proti Rusku přes Ukrajinu, dopláceji na to obyčejni lidé. Co si myslet o vládě, která má za národní hrdiny VRAHY BANDEROVCE a v armádě polofašistické vojenské jednotky AZOV.

Středa, 24. srpna 2022, 10:10Odpovědět

Do prázdné ubytovny Jana Masaryka se nastěhovalo osm desítek uprchlíků z Ukrajiny  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.