Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové rozšíří kamerový systém. Nové kamery dohlédnou na Sukovy sady

Bezpečnostní kamery nejsou ve větších městech ničím výjimečným. Pomáhají s bezpečností i případným sběrem důkazů, které jsou použity proti vandalům. V Hradci Králové systém funguje 23 let. Ještě letos se současný kamerový systém rozšíří. Nově budou kamery dohlížet i na Sukovy sady u Gočárovy třídy.

Sukovy sady se nachází mezi křižovatkou Koruna, Gočárovou třídou a Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje a Základní školou Habrmanova. Nachází se v něm několik laviček a dětské hřiště. Podle radnice je třeba, aby toto prostranství hlídali bezpečnostní kamery.  

„Kamery na veřejných prostranstvích jsou nezbytným prvkem moderní doby. Díky nim může městská policie rychleji reagovat na vznik neočekávané situace, ať už se jedná o případy ohrožení osob, majetku či narušení veřejného pořádku,“ obhajuje v tiskové zprávě instalaci nových kamer primátor města Alexandr Hrabálek (ODS).  

Na umístění nových kamer se hradecký magistrát domluvil s místní městskou policií. Návrh na rozšíření kamerového systému podpořila i komise místní samosprávy Pražského Předměstí. Do parku mají být nainstalovány do konce listopadu.  

Za nové kamery radnice zaplatí 480 tisíc korun. „Nákup kamer plánujeme z velké části financovat prostřednictvím dotace z Ministerstva vnitra České republiky v rámci projektů prevence kriminality,“ uvedla mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková.  

První kamera se v Hradci Králové objevila v roce 1999 

Kamerový systém v krajském městě využívá především městská policie. Počátky současné sítě bezpečnostních kamer v Hradci Králové sahají až do roku 1999. V tomto roce byla do provozu uvedena první část monitorovacích zařízení.  

Podle informací na webu města je v současné době po celém městě zhruba pět desítek bezpečnostních kamer. Dohlíží na vchod hlavního vlakového nádraží, křižovatku Koruna, Brněnskou ulici, Benešovku, OC Atrium nebo například Pospíšilovu třídu.  

Lavička Václava Havla je zpět před hradeckou knihovnou. Nově ji bude hlídat kamera

Hradec Králové je jedno z měst, které má svoji Lavičku Václava Havla. Do začátku června stála před budovou městské knihovny. Před prázdninami byla rozebrána a poslána na opravu. Včera se opět vrátila.

Jedna k bezpečnostních kamer je i u Lavičky Václava Havla, která se často stávala terčem vandalů. Lavička je v Hradci Králové od října roku 2014. V polovině loňského roku se radnice rozhodla, že ji bude střežit kamera.  

Kamery získávají potřebné důkazy  

Se záznamy z kamer velice často pracuje policie jako s důkazním materiálem. Často totiž zaznamenají přestupky nebo trestné činy. Jeden z incidentů, kdy policie použila záznamy k vypátrání pachatelů, se stal v polovině loňského roku. V centru Hradce Králové se pohádala parta mladíků a jeden z nich napadl sedícího muže na lavičce.  

O tom, že agresor stojí přímo pod kamerou a je nahráván, pravděpodobně vůbec nevěděl. Policie nakonec záznam zveřejnila a ukázala veřejnosti. Ta následně pomáhala s vypátráním útočníka.  

Vždy nejde pouze o agresivní chování. Velice často se podaří usvědčit například vandaly, kteří ničí centrum města. Ať už sprejováním nebo ničením odpadkových košů. Díky kamerám se často dostane policie na místo činu ještě ve chvíli, kdy je pachatel na místě. 

Ohodnoť článek

Foto Simon Elliott | Pixabay

Štítky Hradec Králové, kamerový, systém, kamera, bezpečí, policie, městská, dohled, Sukovy, sady, důkaz, video, videokamera, kamerový systém, bezpečnostní kamera, Krajská hygienická stanice, Alexandr Hrabálek, ODS, Václav Havel, Královéhradecký kraj, Ministerstv

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové rozšíří kamerový systém. Nové kamery dohlédnou na Sukovy sady  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.