Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Hradec Králové se ujal vlastnických práv v kongresovém centru Aldis

Město Hradec Králové se ujalo vlastnických práv ve společnosti Aldis, která je vlastníkem stejnojmenného kongresového centra na hradeckém Eliščině nábřeží. Rada města v úterý jmenovala do představenstva a dozorčí rady Aldisu nové lidi, kteří v orgánech společnosti nahradili zástupce odborových svazů. Město je od června jediným vlastníkem Aldisu. Stalo se jím poté, co od dvou odborových svazů koupilo 51,45 procenta akcií Aldisu za 26,36 milionu korun.

Předsedou představenstva Aldisu radní jmenovali dosavadního výkonného ředitele společnosti Tomáše Faltuse. Členy představenstva se stali primátor města Alexandr Hrabálek (ODS), Karin Richterová (Zelení), Jiří Vojáček (KDU-ČSL) a Lukáš Fiedler (za ANO), který byl dosud předsedou představenstva. Dosavadní představenstvo mělo tři členy, z nichž dva byli zástupci odborových svazů.

Dozorčí rada Aldisu zůstala tříčlenná. Předsedou dozorčí rady se stal Kamil Kubica (Piráti), členy Kamil Podroužek (za Hradecký demokratický klub) a Martin Soukup (ODS). V původní dozorčí radě zasedal Soukup a dva zástupci odborářů. "Uspokojili jsme všechny nároky zastupitelských klubů,"  řekl náměstek primátora Pavel Marek (za ANO).  k obsazení orgánů Aldisu.

Rada města také změnila stanovy Aldisu. Hlavní změnou je to, že představenstvo jmenuje rada města v postavení valné hromady, zatímco dosud bylo představenstvo voleno dozorčí radou. "Byl zaveden standardní model řízení jako u jiných společností města," uvedl Marek.

Město v červnu podíl získalo především od Odborového svazu Kovo, který držel téměř 46 procent akcií Aldisu. Odborový svaz státních orgánů a organizací měl 5,52 procenta akcií. Podle místopředsedy Odborového svazu KOVO a bývalého předsedy dozorčí rady Aldisu Libora Dvořáka se odbory pro prodej rozhodly proto, že Aldis v současném stavu odborům nic nepřináší. Ani v minulosti z něj odbory žádné výnosy neměly.

Centrum Aldis, které bylo otevřeno v roce 1993, je největším zařízením svého druhu v kraji a pořádá i akce celostátního významu. Disponuje jedním z největších sálů v zemi s kapacitou až 1500 míst, celková kapacita objektu přesahuje 2500 lidí.

"Aldis považujeme za důležitý objekt, konají se zde sympozia, koncerty, je to místo setkávání pro návštěvníky nejen z České republiky, ale také ze zahraničí. Považujeme za strategické převzít jej do svého vlastnictví," uvedl dříve primátor Hrabálek.

Ještě počátkem roku město s odboráři řešilo, jak Aldis zbavit zhruba šestnáctimilionové ztráty za minulé tři roky, a tím společnost stabilizovat. Záměr, že ztrátu vlastníci vyrovnají dobrovolnými peněžními vklady do Aldisu, se však nenaplnil, protože odboráři městu dali nabídku na odkup akcií Aldisu.

V roce 2021 měl Aldis výnosy 28,2 milionu korun a kvůli covidovým omezením vykázal ztrátu 5,2 milionu korun. Významnou část výnosů společnosti tvořily v letech 2020 a 2021 státní podpory z programů antivirus. V posledním předcovidovém roce 2019 tržby Aldisu byly přes 41 milionů korun.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Drahoňovský

Štítky ČR, správa, služby, firmy, Aldis, Hradec Králové, dozorčí rada, akcie, rada obce, Alexandr Hrabálek, ODS, Kongresové centrum Aldis, ANO 2011, Martin Soukup, Karin Richter

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evžen Zvolánek

...a zase ten dobytek Soukup v další funkci!

Sobota, 20. srpna 2022, 09:24Odpovědět

Hradec Králové se ujal vlastnických práv v kongresovém centru Aldis  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.