Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Oprava prosklené střechy kostela v Neratově za 19 milionů je v polovině

Oprava prosklené střechy poutního kostela Nanebevzetí Panny Marie v Neratově na Rychnovsku za 19 milionů korun je v polovině. První etapa skončila v červenci a druhá by měla začít v září. Oprava střechy byla nutná, protože do ní zatékalo, cílem je také snížit střešní vlhkost. Sdružení na opravě spolupracuje s římsko-katolickou farností Neratov. Osada Neratov v bývalých Sudetech spadá pod Bartošovice v Orlických horách. Prosklená střecha byla dokončena v roce 2007.

"Celkové náklady na opravu střechy kostela jsou 19 milionů korun včetně DPH. Dosud se proinvestovala zhruba polovina," řekl Antonín Nekvinda ze Sdružení Neratov, jež se od 90. let snaží vysídlenou osadu oživit.. Peníze na opravu jdou z půjček, například od hradeckého biskupství, z darů, sdružení se snaží získat i podporu od Královéhradeckého kraje.

Ve druhé etapě stavbaři vymění některá skla, lišty a úchyty do střechy. Zatímco první etapa se týkala vnitřku kostela, ve druhé etapě půjde hlavně o venkovní práce a skončit by měla do konce října. "Následovat bude třetí etapa, ve které proběhnou dokončovací práce v kostele i opravy krytiny střechy. Některé práce bude možné provádět přes zimu. Ukončení třetí etapy předpokládáme na jaře 2023," řekl Nekvinda.

Upozornil, že kostel trápí zejména vlhkost, která je způsobena extrémními rozdíly teplot v přízemí a pod střechou kostela, a to především v zimních měsících. Odborníci proto vyhodnotí změnu podmínek uvnitř stavby a pokud to bude nutné, pak přijdou na řadu ještě úpravy v navazující části střechy z obvyklé krytiny.

V první etapě, která začala na jaře, stavbaři instalovali rozpěry - tyče a zpevnili některé trámy. Před lety při stavbě prosklené střechy se předpokládalo, že střecha se bude rozpínat, proto ji zpevňovala ocelová lana. Časem se ale ukázalo, že střecha má tendenci jít k sobě, což také potvrdili před zahájením oprav statici, kteří znovu udělali výpočty střechy. "Proto lana v některých místech nahradily tyče," řekl Nekvinda. Při opravách vnitřku byl kostel lidem otevřen.

Neratovský kostel Nanebevzetí Panny Marie byl postaven v letech 1723 až 1733 pravděpodobně podle plánů italského stavitele Giovanna Battisty Alliprandiho. Zkáza kostela začala na konci druhé světové války, když voják Rudé armády kostel zasáhl pancéřovou pěstí. V roce 1957 se zřítily kostelní klenby a stavbě hrozila demolice.

Sdružení Neratov se od počátku 90. let snaží oživit stejnojmennou vysídlenou osadu, známou právě obnoveným poutním barokním kostelem s prosklenou střechou. Sdružení pomáhá zdravotně postiženým včetně lidí s lehkým a středně těžkým mentálním postižením.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Drahoňovský

Štítky ČR, stavby, památky, církve, Neratov, střecha, kostel, oprava, Nanebevzetí Panny Marie, Sudety, okres Rychnov nad Kněžnou, Bartošovice v Orlických horách, druhá světová válka, Rudá armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oprava prosklené střechy kostela v Neratově za 19 milionů je v polovině  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.