Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V hradeckém kraji jsou čtyři Poesiomaty. Nachází se v krajském městě i v Sudetech

V Královéhradeckém kraji fungují čtyři Poesiomaty, které přehrávají verše, hudbu, úryvky textů či charakteristické zvuky pro dané místo. Mají tvar roury a aktivují se po zatočení klikou. V kraji jsou ve Vrchlabí, Hradci Králové, Jičíně a ve Vrchní Orlici na Rychnovsku, uvádí se na webu projektu. Poesiomaty rozmisťuje ve městech i v krajině jejich autor Ondřej Kobza od roku 2015 ve spolupráci s místním institucemi, spolky a jednotlivci. Lidé si je tak mohou poslechnout ve více než dvou desítkách českých i zahraničních měst.

Zatím poslední Poesiomat v Královéhradeckém kraji vznikl v červenci v bývalých Sudetech u kostela ve Vrchní Orlici v Orlických horách. Jde o jeden ze sedmi Poesiomatů v ČR, které vyprávějí příběhy o odsunu německého obyvatelstva po druhé světové válce v pohraničí.

"Kostel je jednou z posledních dochovaných staveb někdejší německé osady Vrchní Orlice. Je památkou duchovních tradic původních obyvatel i němým mementem předválečného teroru henleinovců a divokého odsunu, který zde – podobně jako v nedalekém Neratově a dalších obcích podél řeky Orlice – probíhal zvláště krutým způsobem v květnu a červnu 1945," uvedli organizátoři projektu na webu.

V první polovině léta vznikly takové Poesiomaty také v oblasti bývalých Sudet na Šumavě, Tachovsku, Karlovarsku a Ústecku.

První Poesiomat v Královéhradeckém kraji byl umístěn v březnu v centru podkrkonošského Vrchlabí na prostranství před kostelem svatého Vavřince u obnoveného vodního náhonu, kterým protéká voda z Labe. Kovová roura po zatočení klikou nabízí například zvukovou stopu z filmu Hoří, má panenko, zvuky Labe nebo záznamy medailových olympijských jízd místních rodaček Karolíny Erbanové a Evy Samkové.

V Hradci Králové je Poesiomat od dubna na Tylově nábřeží a v Jičíně od června.

Hradec Králové má svůj Poesiomat. Přehraje R.U.R., hokejové fanoušky i písničkáře Horáka

Kovová roura ze země, která mluví, zpívá a fandí hokeji a fotbalu. I tak by se dal popsat Poesiomat v Hradci Králové na Tylově nábřeží u místního gymnázia. Jde o druhý podobný stroj v Královéhradeckém kraji. První mají ve Vrchlabí.

Poesiomat je řešen jako automat s jednoduchým ovládacím systémem, díky kterému si uživatelé mohou sami volit básně či jiné audio produkty. Poesiomat je pojat jako socha, která tvarově vychází ze zařízení, jako jsou hlásná trouba, megafon, gramofon. Upozorňuje tím na svou hlavní funkci - reprodukci básní široké veřejnosti. V ČR se první Poesiomat objevil na jaře 2015 na pražském náměstí Míru.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři

Štítky ČR, literatura, historie, poesiomat, Vrchlabí, Hradec Králové, Královéhradecký kraj, Sudety, Jičín, Ondřej Kobza, Česko, okres Rychnov nad Kněžnou, druhá světová válka, Labe

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji jsou čtyři Poesiomaty. Nachází se v krajském městě i v Sudetech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.