Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Festival Jazz Goes to Town bude v Hradci Králové na pěti místech

Mezinárodní hudební festival Jazz jde městem/Jazz Goes to Town nabídne na pěti místech Hradce Králové více než 70 interpretů v 11 hudebních tělesech z Česka i zahraničí. Uskuteční se v termínu 11. až 15. října. Návštěvníky čeká osm českých premiér, z toho jedna světová, kterou je suita SONGS skladatele a trumpetisty Michaela Mantlera. Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji na portále GoOut.

Letošní, 28. ročník festivalu nese podtitul Hlasy budoucnosti. "Rozhodli jsme se dát hlasu jako nejpřirozenějšímu nástroji více prostoru než v uplynulých letech. Hudebníci, kteří letos na festival přijedou, reprezentují různá pojetí jazzu. Některé soubory jsou experimentálnější, některé více čerpají z již zavedených tradic, všechny jsou ale jedinečné a nezaměnitelné," uvedl dramaturg festivalu Michal Wróblewski.

Stejné motto má i hlavní koncert festivalu, který bude v sobotu 15. října v kině Bio Central. Michael Mantler, legenda světového avantgardního jazzu představí svou kompozici SONGS na texty Samuela Becketta, Ernsta Meistera, Giuseppe Ungarettiho a Michaela Mantlera. Vedle autora vystoupí na koncertě jako sólista přední interpret soudobé hudby Gareth Davis a český čtrnáctičlenný ansámbl sestavený speciálně pro tuto příležitost, uvedli v tiskové zprávě pořadatelé. Mantler složil kompozici SONGS přímo pro hradecký festival.

V úterý 11. října v hradeckém klubu Artičok zahájí festival mezinárodní kvarteto Invisible World Tomáše Lišky, které nabídne spojení jazzu a world music. Ve středu 12. října je na programu ve Studiu Beseda Klicperova divadla berlínské kvarteto KUU! pod vedením bubeníka Christiana Lillingera.

"Čtvrteční večer představí hudbu současné skandinávské scény ve dvou koncertech: provokativní, dechberoucí a emocionálně poutavou kapelu Emmeluth’s Amoeba a projekt velmi vyhledávaného kontrabasisty Ingebrigt H?ker Flatena s názvem (Exit) Knarr," uvedli pořadatelé.

Moderní jazz přiveze v pátek kytarista David Dorůžka v triu s americkým bubeníkem Jeffem Ballardem a polským pianistou Piotrem Wyleżołem.

Stejně jako v předchozích dvou ročnících připravuje festival Jazz Goes to Town rezidenční projekt mladých talentovaných hudebníků The Shape of Jazz to Come. "Vybraná kapela společně vytvoří unikátní dílo přímo pro festival. Letos poprvé bude mít rezidenční projekt zahraničního hosta v podobě renomované německé saxofonistky Luise Volkmann," uvedli pořadatelé. Více o programu festivalu je na webu.

"Součástí festivalu bude také koncert legendární swingové kapely Originální pražský synkopický orchestr v rámci vernisáže výstavy Četnické humoresky v Muzeu východních Čech v Hradci Králové, který se uskuteční v sobotu 15. října," řekl Vojtěch Drnek z organizačního týmu.

Na festivalu v minulosti koncertovali například kytarista Mike Stern se speciálním hostem Randy Breckerem, harmonikář Sugar Blue, americká skupina Lester Bowie's Brass Fantasy či pianista Joe Zawinul se sestavou Syndicate.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto MMHK

Štítky ČR, hudba, jazz, festival, Hradec Králové, hudební skupina, Michael Mantler, koncert, Jazz Goes to Town, Česko, projekt, hudební festival, vstupenka, Michał Wróblewski

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival Jazz Goes to Town bude v Hradci Králové na pěti místech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.