Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Poslední vládnoucí koalice v Hradci nevydržela. I tak se jí podařilo zahájit největší investici historie

Poslední volební období v Hradci Králové bylo z politického hlediska divoké. Zhruba v jeho polovině se rozpadla vládnoucí koalice a v užším vedení města zůstalo jen ODS a hnutí ANO. I přesto se městu podařilo zahájit největší investici v historii města. Tou je stavba nového fotbalového stadionu za více než 630 milionů korun. Hradecká Drbna připomene podstatné momenty posledních čtyř let na radnici v Hradci Králové.

Rozpad a marný pokus o složení koalice  

Vše začalo v roce 2018, kdy po komunálních volbách vznikla vládnoucí koalice složená z hnutí ANO, ODS a koalice Změny pro Hradec a Zelených. Nová skupina v nejužším vedení města získala těsnou většinu v zastupitelstvu. A to 19 z 37 hlasů. V tomto složení však město fungovalo pouze polovinu volebního období. 

Před koncem roku 2020 se místní koalice rozpadla. A to ve chvíli, kdy politici Změny pro Hradec a Zelených vypověděli koaliční smlouvu. Tím se defacto vládnoucí koalice rozpadla a po zbytek volebního období fungovala v menšinovém provozu.  

Občanská demokratická strana (ODS) a Hnutí ANO ukončily koaliční smlouvu pro menšinovou vládu na radnici stotisícového Hradce Králové. Krok má vytvořit prostor pro vznik vedení města založeného buď na novém a pevném koaličním uskupení nebo na...

O složení nové vládnoucí skupiny se pokusilo hned několik politických stran. Nejblíže byl Hradecký demokratický klub (HDK), Piráti, Koalice pro Hradec a koalice Změny pro Hradec a Zelených. Jejich zástupci navrhovali vytvoření koalice společně s ODS. Odmítli však spolupráci s hnutím ANO a komunisty. Po týdnech vyjednávání k podpisu nové smlouvy nedošlo.  

Vzájemná kritika i neschválený rozpočet  

Jako problém se menšinová vládnoucí koalice ukázala ve chvíli schvalování rozpočtu na rok 2022. Ten si zastupitelé neodhlasovali a poprvé v historii musel Hradec Králové hospodařit podle rozpočtového provizoria. Návrh na nový rozpočet se musel přepracovat a k jeho podepsání nakonec došlo až v poslední lednový den roku 2022.  

Opozice menšinovou koalici kritizovala i za jiné projekty. Ať už šlo o rekonstrukci Velkého náměstí nebo Benešovy třídy, kde se podařilo dospět pouze k dílčím úspěchům. Ani v tomto volebním období se nepodařilo dokončit nový územní plán, na kterém radnice pracuje už 12 let.  

Městu se povedlo několik velkých investičních akcí  

I přes komplikace na úrovni sporů v zastupitelstvu se městu nedá upřít několik zásadních investičních akcí. Tou největší je stavba fotbalového stadionu, kterou radnice připravovala prakticky 20 let. Ačkoliv město nezískalo požadovanou finanční dotaci a celý stadion musí zaplatit z vlastní kapsy, staví se.  

Hradec Králové se začal připravovat na výběr provozovatele nového fotbalového stadionu

Stavba fotbalového stadionu není ani v půlce a radnice už začíná řešit výběrové řízení na provozovatele nové arény. Aby mohlo město vypsat adekvátní výběrové řízení se správnými podmínkami, rozhodlo se vypsat předběžné tržní konzultace. Případní...

Radnice také začala budovat nový inteligentní systém řízení dopravy, za který zaplatí 162 milionů korun. Ten by měl výrazným způsobem zlepšit dopravu v krajském městě. Souběžně s tím se začala stavět lávka přes Labe. Dokončená byla i nová odlehčovací služba Honkova.  

„Městu se podařilo znásobit investice až na letos plánovaných 700 milionů korun,“ pochvaloval si na tiskové konferenci primátor města Alexandr Hrabálek (ODS). 

 

Jak jste spokojení s posledním volebním obdobím v Hradci Králové?

Celkem hlasovalo110 čtenářů

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pavel Struha | Zdroj ČTK, MMHK

Štítky koalice, Hadec Králové, volební, období, komunální, 2022, rekapitulace, stadion, rozpočet, rozpad, smlouva, zastupitelstvo, politika, Hradec Králové, historie, investice, ODS, ANO 2011, Hradecký demokratický klub, Alexandr Hrabálek, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Poslední vládnoucí koalice v Hradci nevydržela. I tak se jí podařilo zahájit největší investici historie  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.