Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradecký kraj zváží úpravu pracovní doby ve středisku pro uprchlíky

Královéhradecký kraj v příštích dnech vyhodnotí situaci ve středisku pro registraci ukrajinských uprchlíků na Ulrichově náměstí v centru Hradce Králové a zváží případnou úpravu pracovní doby. Středisko je v ranních hodinách pod tlakem zájemců o registraci. Registrace uprchlíků tam probíhá tři dny v týdnu, a to v pondělí, středu a pátek od 8:00 do 15:00.

Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu (KACPU) v Hradci Králové v ulici Na Okrouhlíku ukončilo provoz před týdnem v pondělí, kraj to zdůvodnil nízkou vytížeností centrálního pracoviště.

Podle Svatoňové jde o ranní nárazové zatížení střediska, což není na úřadech obecně nic výjimečného. "Převážnou většinu žadatelů o registraci se v průběhu otevírací doby daří odbavit. V ranních hodinách byla vyšší kumulace uprchlíků i v KACPU," řekla mluvčí hejtmanství Martina Svatoňová.

Dodala, že registrační místo pro Ukrajince na Ulrichově náměstí v nových podmínkách funguje teprve třetí den. "Ráno dorazilo podobně jako v pátek zhruba 80 lidí a do půl deváté již bylo přiděleno přes 50 registračních lístků, další se v průběhu dopoledne rozdávaly," řekla včera v 11:00 Svatoňová.

Počet žadatelů, kteří se chtějí ve středisku registrovat, je v posledních dvou měsících podle ní skoro stejný, zhruba 70 osob denně.

Ve středisku na Ulrichově náměstí sídlí cizinecká policie a odbor imigrační politiky, dvě klíčové složky, jež podle hejtmanství zabezpečují proces registrace uprchlíků. Na registraci uprchlíků ve středisku na Ulrichově náměstí navazuje činnost dalších organizací jako například úřadu práce nebo zdravotní pojišťovna, ty už fungují také ve svých úřadech. Krajská budova Na Okrouhlíku, kde bylo KACPU, nadále slouží pro nouzové přečkání v případě příjezdu uprchlíků bez zajištěného ubytování.

"Všechny žadatele o dočasnou ochranu je schopné policejní pracoviště v úředních dnech odbavit, případně odbavují policistky a policisté klienty i nad rámec stanovené úřední doby. Ve výjimečných případech mohou být příchozí informováni o tom, že odbaveni budou v nejbližších úředních hodinách," uvedla mluvčí krajské policie Magdaléna Vlčková.

Podle ní policie primárně zajišťuje výkon služby spočívající v kontrole lidí, dokladů a identifikace cizinců žádajících o udělení dočasné ochrany.

KACPU v Hradci Králové bylo v provozu od začátku března a ukončilo provoz v pondělí 8. srpna. Centrum nabízelo pod jednou střechou kompletní servis pro příjem uprchlíků. Za tu dobu zaregistrovalo přes 18 tisíc občanů Ukrajiny, z toho více než 2 670 získalo přes databázi hasičů ubytování.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS Jihočeského kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, migrace, Královéhradecký, uprchlík, Královéhradecký kraj, Hradec Králové, Okrouhlice, Cizinecká policie, Úřad práce České republiky, pracovní doba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj zváží úpravu pracovní doby ve středisku pro uprchlíky  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.