Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nové středisko v Hradci Králové denně odbaví desítky Ukrajinců. Nápor je především ráno

Nové středisko pro registraci ukrajinských uprchlíků na Ulrichově náměstí v Hradci Králové odbavilo každý den provozu desítky lidí. Ve středu i v pátek ráno zaznamenalo vyšší počet zájemců, než bylo schopné odbavit. Středisko proto počet vydaných registračních lístků zvýšilo a je připraveno rozšířit otevírací dobu.

"Registrační místo pro ukrajinské uprchlíky v nových podmínkách funguje teprve dva dny a jeho provoz přizpůsobujeme aktuálnímu zájmu uchazečů o registraci. Oba dva dny jsme po ránu zaznamenali několik desítek žadatelů. Ve středu jsme například odbavili 49 uchazečů, přičemž během odpoledne jsme už neměli koho registrovat. Obdobná situace byla i v pátek dopoledne, kdy o půl desáté bylo odbavena už více jak polovina registrovaných zájemců," řekl hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS). Odmítl, že by středisko situaci nezvládalo. Na situaci ve středisku upozornila Česká televize.

Podle něj jde o nárazové zatížení střediska, které lze řešit. "Jsem přesvědčen, že případná ranní zatížení bez problému zvládneme tím, že vydáme na konkrétní den více registračních lístků a provozní dobu případně prodloužíme do 17:00," řekl Červíček.

Středisko na Ulrichově náměstí ve středu odbavilo 49 uprchlíků. K páteční půl druhé odpolední, bylo vydáno 47 registračních lístků a odbaveno 46 žadatelů. Před týdnem ve středu hradecké KACPU v ulici Na Okrouhlíku zaregistrovalo 63 Ukrajinců a  před týdnem v pátek 56.

KACPU ukončilo provoz 8. srpna

Krajské asistenční centrum pro Ukrajinu (KACPU) v Hradci Králové v ulici Na Okrouhlíku ukončilo provoz v pondělí. Centrum nabízelo pod jednou střechou kompletní servis pro příjem uprchlíků. Kvůli nízkému vytížení byl provoz centra ukončen.

Od středy poskytují běžencům jednotlivé složky služby na svých běžných pracovištích, především na Ulrichově náměstí v centru města. Na Ulrichově náměstí sídlí cizinecká policie a odbor imigrační politiky, dvě klíčové složky, jež podle hejtmanství zabezpečují proces registrace uprchlíků. Registrace uprchlíků je tam možná tři dny v týdnu, a to v pondělí, středu a pátek od 8:00 do 15:00. Na registraci uprchlíků ve středisku na Ulrichově náměstí navazuje činnost dalších zainteresovaných organizací jako například úřadu práce nebo zdravotní pojišťovna, ty už fungují také ve svých úřadech.

Krajská budova Na Okrouhlíku nadále slouží pro nouzové přečkání v případě příjezdu uprchlíků bez zajištěného ubytování.

Hradecké KACPU bylo v provozu od 2. března a zaregistrovalo přes 18.000 občanů Ukrajiny, z toho více než 2670 získalo přes databázi hasičů ubytování. Do konce března hradecké KACPU fungovalo v Kongresovém centru Aldis, od 31. března sídlilo v ulici Na Okrouhlíku. Původní nepřetržitý provoz KACPU kraj kvůli klesajícímu zájmu postupně zkracoval. Centrum bylo od pondělí 11. července v provozu tři dny v týdnu, předtím fungovalo každý všední den. Ukončilo provoz k pondělí 8. srpna.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, Ukrajina, správa, migrace, Královéhradecký, uprchlík, Hradec Králové, Ulrichovo náměstí, Okrouhlice, Martin Červíček, ODS, Česká televize, Cizinecká policie, Úřad práce České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nové středisko v Hradci Králové denně odbaví desítky Ukrajinců. Nápor je především ráno  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.