Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Únik před vedrem nabízejí například Teplické skály. Včera tam bylo deset stupňů

Zatímco nejvyšší teploty v Královéhradeckém kraji dnes budou šplhat přes 30 stupňů Celsia, v soutěsce Sibiř v Teplických skalách na Náchodsku se včera v 11:30 pohybovaly jen kolem 10 stupňů. Není divu, že v letních vedrech jsou skalní města v Adršpašsko-teplických skalách vyhledávaným místem. Podle Beaty Radoňové z městského infocentra v Teplicích nad Metují se průměrná roční teplota v soutěsce Sibiř mezi vysokými skalami pohybuje od šesti do osmi stupňů Celsia. Teplické skály patří městu Teplice nad Metují.

Vstup do Teplických skal je zpoplatněn, otevírací doba je od dubna do října od 8:00 do 18:00, více informací je na webu.

"Zájem o Teplické skály je v těchto dnech enormní, je jedno jestli je všední den nebo víkend. Například v úterý jsme prodali 1148 vstupenek. Ve skalách je v letních vedrech příjemněji, lidé se tam mohou zchladit. Třeba v soutěsce Sibiř je v létě teplotní rozdíl minimálně 15 stupňů Celsia, je to tam trochu lednice," řekla Radoňová.

Podle ní to ale není zdaleka jediný důvod, proč je o Teplické skály v těchto dnech takový zájem. "Hlavním důvodem je to, že v sousedním Adršpachu zavedli rezervační systém a lidé k nám jezdí s tím, že do adršpašských skal se nedostali," řekla Radoňová.

Loni za celý rok byla návštěvnost Teplických skal více než 13,5 tisíc lidí, přičemž letos od začátku roku do konce července zhruba 24,2 tisíce lidí. Upozornila, že letos v létě se do návštěvnosti Teplických skal promítla i situace v národním parku České Švýcarsko na Děčínsku, kde již více než týden hoří. "Řada lidí, která k nám přijela, měla v plánu navštívit České Švýcarsko, ale kvůli tomu, co se tam děje, musela změnit plány," řekla.

Soutěskou Sibiř vede prohlídkový okruh, turistům je tedy běžně přístupná. Průchod mezi skalami v soutěsce je v některých místech široký maximálně dva metry. Led se tam drží často i do začátku června. Vzhledem ke specifickým klimatickým podmínkám si získala také pozornost biologů a dalších vědců, například nabízí několik vegetačních stupňů rostlin. K vidění jsou tu jak suchomilné vřesy a brusinky, horské kapradiny a borůvky, tak i chladnomilné rostliny, které mají díky dlouho se držícímu ledu a sněhu zkrácené vegetační období.

Teplické pískovcové skály jsou jedním z nejatraktivnějších pískovcových skalních měst v Královéhradeckém kraji. Prohlídkový udržovaný okruh, který vede Teplickými skalami, měří asi šest kilometrů. Kromě turistů přitahují skály také horolezce. Teplické skály obdivovali v minulosti Johann Wolfgang Goethe a Alois Jirásek, milovníci pohádek je znají i z filmů Princ a Večernice nebo Třetí princ.

Teplické skály společně se sousedními Adršpašskými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou svojí rozlohou 1803 hektaru největší národní přírodní rezervací v České republice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Milan Drahoňovský

Štítky ČR, zajímavosti, rekreace, počasí, skály, Broumovsko, skála, Adršpašsko-teplické skály, soutěska, Sibiř, skalní město, Teplice nad Metují, Královéhradecký kraj, okres Náchod, Johann Wolfgang von Goethe, Alois Jirásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Únik před vedrem nabízejí například Teplické skály. Včera tam bylo deset stupňů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.